30.08.21 DIB Nyheder

Mangel på medarbejdere og materialer presser erhvervslivet

Nye tal: Erhvervstilliden falder en smule. Og hvis vi fortsætter med at have mangel på arbejdskraft og råvarer, risikerer erhvervstilliden at falde yderligere, vurderer DI

For første gang siden vinterens nedlukning, falder optimismen i virksomhederne en smule. Det sker dog fra et meget højt niveau. Men Dansk Industri vurderer, at udpræget mangel på arbejdskraft og en lang række vigtige råvarer kan få stemningen til at vende for alvor.

- Det går godt i mange brancher, men mangel på arbejdskraft er for alvor ved at blive en udfordring. Det vil helt sikkert få indvirkning på, hvordan virksomhederne vurderer mulighederne i den kommende tid, siger Morten Granzau Nielsen, chef for Økonomisk Politik og Analyse i Dansk Industri.

- Aldrig er der målt en større mangel på arbejdskraft i industri og service. Når der så tillægges, at byggeriet også er tæt på ”all time high”, så har vi en alvorlig og meget bredt funderet udfordring i erhvervslivet, siger Morten Granzau Nielsen.

Erhvervstillidsindikatoren er et godt pejlemærke for udviklingen i den økonomiske aktivitet. Den er faldet fra en værdi på 115,4 i juli til 113,8 i august. En værdi på 100 angiver gennemsnittet for perioden 1990 til 2018. Danmarks Statistik spørger også virksomhederne om deres aktuelle produktionsudfordringer. Her er manglen på arbejdskraft ved at slå rekorder i flere brancher.

- Industrien er den branche, som fylder mest i opgørelsen af erhvervstilliden, og branchen har høje forventninger til produktionen. Men vi hører fra virksomhederne, at der er svært imødekomme den høje efterspørgsel på grund af mangel på medarbejdere og en lang række vigtige råvarer, siger Morten Granzau Nielsen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold