Hvis træemballage - som eksempelvis træpaller - skal bruges til eksport fra Danmark, er der mange lande, der stiller krav om ISPM 15-mærkning.

Foto: Colourbox
30.08.21 DIB Nyheder

Reparation af træpaller kan koste dyrt

Det kan blive dyrt, og du kan sprede alvorlige planteskadegørere, hvis du reparerer ISPM 15-mærket træemballage til eksport uden at være godkendt til det. Nyt træ betyder nemlig, at emballagen mister sin certificering og derfor ikke må bruges til eksport til mange lande uden for EU.

Hov – der røg en flig af pallen. Det kan hurtigt fikses med et stykke affaldstræ fra lageret.

Desværre nej. Hvis træemballage - som eksempelvis træpaller - skal bruges til eksport fra Danmark, er der mange lande, der stiller krav om ISPM 15-mærkning. Det gælder nu også Storbritannien, som nu er et tredjeland, der kræver ISPM 15-mærket træemballage ved import.

- Kravene er forskellige fra land til land, og det er eksportørers ansvar at sætte sig ind i importlandets krav. Hvis vi opdager, at der er ændret på træemballage, vil vi almindeligvis vejlede om reglerne, men hvis det fortsætter, vil vi politianmelde. Hvis et importland i importkontrollen opdager, at der er noget galt, kan de kræve, at varen fx skal ompakkes, eller afvise varen. Det kan forsinke handelen og blive meget dyrt - ikke mindst for naturen, når skadegørere spredes, siger Kirstine Riskær, enhedschef i Planter & Biosikkerhed i Landbrugsstyrelsen.

ISPM 15-mærket er en international standard, der attesterer, at træemballagen er behandlet mod skadegørere som flyveklare biller, rundorme og andet kryb.

Det er et mærke, som EU også forlanger ved import fra lande uden for EU, og man må ikke ikke producere, ombygge eller på anden måde ændre en ISPM 15-mærkning medmindre din virksomhed er godkendt til det.

Du bliver autoriseret ved at kontakte Landbrugsstyrelsen. Her finder du informationer om ISPM-15 ordningen i Danmark
Eksporterer du til andre EU-medlemslande samt Schweitz, kan du sende varer med umærket træemballage.

Læs også: Hold øje med skadedyr i træemballage – det har du pligt til

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jacob Kjeldsen

Jacob Kjeldsen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3727
  • Mobil +45 2088 3914
  • E-mail jak@di.dk

Relateret indhold