Små virksomheder er mindre kommunalt tilfredse end store
Forskellen på erhvervsvenligheden i Øst- og Vestdanmark er større end nogensinde, viser DI’s nye undersøgelse Lokal Erhvervsvenlighed 2021, der også dokumenterer klar skævvridning mellem store og små virksomheder.
Dansk Industri (DI) har gennem 11 år undersøgt lokale erhvervsvilkår. I den tid er virksomhedernes overordnede tilfredshed med kommunerne steget. I år viser undersøgelsen dog, at de små virksomheder er markant mindre tilfredse med kommunerne end de store. Blandt de store virksomheder med over 100 ansatte angiver 76 procent af virksomhedslederne sig som ”meget tilfreds” eller ”tilfreds”, mens dette kun er gældende for 54 procent af mikrovirksomhederne (virksomheder med under 10 ansatte).
Forskellen er særligt udtalt inden for de områder, hvor virksomhederne har en direkte kontakt med kommunen. Når virksomhederne svarer på deres tilfredshed med den kommunale sagsbehandling og information og dialog med kommunen er der således store forskelle. For eksempel er kun 37 procent af mikrovirksomhederne tilfredse med dialogen mellem erhvervslivet og kommunens embedsmænd, mens tilfredsheden for virksomhederne med over 100 ansatte ligger på 67 procent.
- Tallene tyder på, at mange kommuner har prioriteret en øget indsats for udvalgte større virksomheder, mens andre, især de små, falder i baggrunden. Det er naturligvis vigtigt, at alle virksomheder, ligegyldigt om det er en stor international virksomhed eller lille lokal virksomhed, oplever mødet med kommunen som positivt. Derfor håber jeg, at kommunerne vil se på, hvordan de kan sikre en god kontakt med alle typer af virksomheder, siger Anders Søndergaard Larsen, medlemsdirektør i Dansk Industri.
Læs også: Kommunal erhvervsvenlighed: Større forskel på øst og vest end nogensinde
Ikast-Brande vinder igen
DI håber, at kommunerne vil blive bedre til at nå ud til de små virksomheder.
- Over 90 procent af de danske virksomheder har under 10 ansatte. Så hvis man som kommune kun har fokus på de største virksomheder i kommunen, misser man rigtigt mange. De små virksomheder har oftest andre behov, og især administrative byrder fylder mere, fordi man simpelthen har færre hænder til at tage sig af dem, siger Anders Søndergaard Larsen.
Forskellen mellem store og små virksomheder er tydeligst øst for Storebælt, og det er da også endnu engang særligt de jyske kommuner, der brillerer i undersøgelsen. Ni ud af ti kommuner i årets top 10 er jyske kommuner, og Ikast-Brande løber igen med sejren.
Modsat er ni ud af ti kommuner af de dårligste placeringer beliggende på Sjælland eller Bornholm.
- Vi ser desværre, at nogle kommuner hellere vil opfatte sig selv som bosætningskommuner fremfor erhvervskommuner, og at det er få kommuner på Sjælland, der bærer store dele af arbejdspladserne. Det er ærgerligt, for lokale virksomheder betyder arbejdspladser og omsætter sig i sidste ende til velfærd og lokal stolthed, siger Anders Søndergaard Larsen.
Han har et klart budskab til landets kommuner:
- Jeg vil anbefale kommunerne at tage dialogen med de lokale virksomheder om, hvor der skal sættes ind for at skabe bedre vilkår for alle lokale virksomheder - store som små.
Læs også: Her er din lokale erhvervsvenlighed
Fakta
FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2021
- DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2021, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 12. år i træk DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
- Årets undersøgelse adskiller sig fra de tidligere undersøgelser. Efter sammenlægningen af Dansk Industri og Dansk Byggeri er der blevet udarbejdet en helt ny undersøgelse med udgangspunkt i de to organisationers tidligere undersøgelser.
- 7770 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.
- Undersøgelsen er sammensat af tre typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder, et spørgeskema til kommunaldirektører og statistik.
- Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
- 93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner. Der er modtaget svar fra mindst 24 virksomheder i de 93 medvirkende kommuner.
Bliv klogere på din kommune og se resultaterne på: di.dk/le
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.