Louis Funder,  chef for DI i USA, peger bl.a. på, at danske kompetencer i forhold til at bygge broer kan komme i spil med ny infrastrukturpakke.

Foto: Getty
10.08.21 DIB Nyheder

USA-milliarder giver grund til dansk glæde

Det amerikanske senat har vedtaget en længe ventet infrastrukturpakke. Pakken er mindre end håbet men bør trods alt vække glæde både hos mulige danske leverandører og de danske virksomheder, der bøvler med den bedagede amerikanske infrastruktur, mener DI.

1.000 milliarder dollar. Så meget skal der med en ny infrastrukturpakke, som det amerikanske senat har vedtaget, investeres i et løft af amerikanske veje, broer, tunneler.

- Infrastrukturpakken er mindre end oprindelig planlagt. Men der er stadig tale om en kæmpeinvestering. Beløbet er faktisk dobbelt så stort som det, Eisenhover brugte til at bygge det amerikanske Interstate Highway System med. Det siger lidt om størrelsesforholdet, siger Louis Funder, chef for DI i USA.

Han påpeger, at pakken først skal stemmes igennem i Repræsentanternes Hus, før det er endeligt vedtaget.

- Når eller hvis det sker kan danske virksomheder godt glæde sig. Ikke mindst de mange danske virksomheder med aktiviteter i USA, som ofte peger på, at besværlig logistik og stigende transportomkostninger er en barriere for, hvor godt og effektivt de kan servicere deres kunder i landet, siger Louis Funder.

Læs også: Utrolig stærk jobrapport er godt nyt for dansk eksport

Nye markeder åbner sig

Han mener også, at investeringerne kan åbne nye markeder for danske virksomheder i USA, når opgaverne skal løses.

- Det gælder ikke mindst for rådgivende ingeniører, danske arkitekter og produktionsvirksomheder, der bør holde øje med den konkrete udmøntning af midlerne, følge udbudsprocessen og bringe sig selv i spil til løsningen af de mange opgaver, siger Louis Funder.

Der er dog tale om føderale penge, og dermed kan Biden stille krav om, at opgaverne skal tilfalde amerikanske virksomheder og  bidrage til lokal amerikansk jobskabelse.

- Med andre ord skal danske virksomheder med ønsker om at byde ind på opgaverne gå igennem deres amerikanske datterselskaber, siger Louis Funder.

Han ærgrer sig over, at flere af de initiativer, der skulle realisere Bidens store grønne ambitioner, er faldet fra i pakken.

- Det gælder eksempelvis de planer om energirenovering af bygninger, skatterabatter til vedvarende energi og det beskårne beløb til at udrulle af elbiler. Det er ærgerligt, da det er nødvendige investeringer, hvis Biden skal levere på sine løfter om 50 procent CO2 reduktioner i 2030. Demokraterne kommer til at gøre et forsøg på at få nogle af de manglende initiativer igennem senere på året, siger Louis Funder.

Læs også: USA vil (forhåbentlig) åbne for fuldt vaccinerede rejsende

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louis Funder

Louis Funder

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3784
  • Mobil +45 2625 2432
  • E-mail lfk@di.dk

Relateret indhold