Officielle kilder fra det hvide hus oplyster til Reuters, at regeringen arbejder med planer om at lade vaccination give adgang til landet.

Foto: Getty
05.08.21 DIB Nyheder

USA vil (forhåbentlig) åbne for fuldt vaccinerede rejsende

USA's regering arbejder med planer om at lade vaccination være et krav til indrejsende. Det vil – ifølge DI – være en lettelse, hvis det kan give danske virksomheders medarbejdere indrejsemulighed.

Endnu er der ikke nogen EU-borgere, der under normale omstændigheder kan få lov at rejse ind i USA. Men måske er der et lille lys i mørket til de mange danske virksomheder, der tripper for at få lov at sende medarbejdere afsted til Danmarks største eksportmarked.

Ifølge en artikel fra nyhedsbureauet Reuters arbejder den amerikanske regering nemlig med planer om at lade vaccination være et krav til indrejsende.

- Det vil være en stor lettelse for mange virksomheder, hvis vaccination kan give adgang. Vi har stadig til gode at se den konkrete udformning, og tidshorisonten er ikke eksisterende. Der for er jeg fortsat forsigtig med at sætte fuldt blus på håbet om snarlig åbning, men det giver grund til let optimisme, siger Louis Funder, chef for DI i USA.

Læs også: USA-kontakter kan være ”gamechanger” for dansk designvirksomhed

Skrappe restriktioner nærmer sig det barokke

Han mener, at de eksisterende meget skrappe rejserestriktioner over for europæiske rejsende nærmer sig det barokke. Sammen med en mindre håndfuld lande som Kina, Indien, Brasilien, Iran og England er Schengen-området nemlig det eneste, USA har så hårde rejserestriktioner mod.

- Man kan uden problemer rejse direkte fra eksempelvis Tyrkiet eller Mexico med fly – ja faktisk fra langt de fleste lande i verden – til USA. Men altså ikke fra Schengen-området, hvor vaccineudrulningen ellers er rigtig godt undervejs og der er godt styr på COVID-situationen sammenlignet med mange andre steder, siger Louis Funder.

Han har, siden rejserestriktionerne blev indført, fået mange henvendelser fra frustrerede danske virksomheder, der ikke kan besøge kunder, gennemføre investeringer og salg.

- Nogle af dem har kastet sig ud i mærkværdige øvelser, såsom at sende medarbejdere 14 dage til Mexico kun med det formål, at de kan rejse ind i USA efterfølgende. Det giver ingen mening, hverken fra et økonomisk eller et sundhedsmæssigt perspektiv, siger Louis Funder.

Læs også: ROCKWOOLs nordamerikanske direktør: kig til byer og delstater i USA

Søg dispensationer

Indtil USA for alvor åbner op for, at europæere kan rejse til landet anbefaler Louis Funder, at virksomhederne kigger på, om de kan søge dispensation til indrejsen.

- Der er nogle dispensationsmuligheder gennem den såkaldte NIE (National Interest Exceptions). Kriterierne har løbende ændret sig, og virksomhederne bør derfor orientere sig på den amerikanske ambassades hjemmeside, inden de søger. Og så er det vigtigt at lægge sin argumentation så tæt op ad de gældende kriterier som overhovedet muligt, siger Louis Funder.

Han kender også til flere positive eksempler, hvor virksomheder har fået tilkendt indrejse – eksempelvis hvis de arbejder med kritisk infrastruktur, kan påvise reelle investeringer i USA eller har nogle stærke samarbejdspartnere i USA, der kan understøtte deres ansøgning.

- Virksomhederne kan altid gøre forsøget, da et afslag ikke vil afskære dem fra indrejse på et senere tidspunkt, siger Louis Funder.

Find mere om dispensationsmulighederne.

 

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louis Funder

Louis Funder

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3784
  • Mobil +45 2625 2432
  • E-mail lfk@di.dk

Relateret indhold