- Det er meget vigtigt, at der er indgået en aftale, der sikrer, at de hårdest ramte virksomheder med statslige corona-lån, primært i form af moms og a-skat, ikke skal betale deres gæld her og nu.

09.09.21 DIB Nyheder

Coronalån: Nu skal du først tilbagebetale til april 2022

Udskydelse af tilbagebetaling af statslige coronalån afværger en række potentielle konkurser blandt ellers sunde virksomheder, mener DI.

Regeringen har indgået en bred politiks aftale om forlængelse af de statslige coronalån til april næste år. Derefter kan virksomhederne få en afdragsordning med en månedlig rentesats på 0,7 procent, hvilket svarer til en årlig rentesats på 8,73 procent.

Aftalen betyder helt konkret, at tilbagebetalingsfristen for de momslån, der forfalder til betaling 1. november 2021 og den 1. februar 2022, er udskudt således, at de nu først skal tilbagebetales den 1. april 2022. Derudover er partierne blevet enige om i en midlertidig periode at udvide den maksimale periode for afdragsordninger på Skattekontoen fra 12 måneder til 24 måneder med en rente på 0,7 pct. pr. måned.

I Dansk Industri (DI) er der tilfredshed med, at en aftale er kommet på plads.

- Det er meget vigtigt, at der er indgået en aftale, der sikrer, at de hårdest ramte virksomheder med statslige corona-lån, primært i form af moms og a-skat, ikke skal betale deres gæld her og nu. Det ville sandsynligvis have ført til en serie af konkurser blandt ellers sunde virksomheder, siger politisk direktør Emil Fannikke Kiær, DI.

Han tilføjer:

- Vi havde gerne set, at gælden kunne afvikles over en længere periode end de 24 måneder, og renteniveauet er også ganske højt. Men vi glæder os over, at der trods alt er lavet en politisk aftale. Vi skal tilbage til normalen. Det danske samfund lever af et omstillingsparat arbejdsmarked, og ingen er tjent ved, at virksomheder, som ikke bør være i live, holdes “kunstigt” i live, siger Emil Fannikke Kiær.

DI: Virksomheder står med tomme pengekasser

Ifølge DI’s politiske direktør er den forlængede frist for tilbagebetaling med til at sikre, at en række hårdt ramte virksomheder kan overleve.

- Vi er alle sammen trætte af corona, og vi skal holde kadencen året ud. Og det går virkelig godt mange steder i erhvervslivet lige nu, men det er også nu, at vi skal holde fast og få de sidste hårdt ramte brancher og virksomheder med over på den anden side, siger Emil Fannikke Kiær og tilføjer:

- Mange virksomheder i turist- og oplevelseserhvervet står med en tom pengekasse efter to somre med få internationale turister og rejserestriktioner i Danmark og udlandet. Politikerne har ikke forlænget kompensationsordningerne til de hårdest ramte, og det er vi selvfølgelig ikke tilfredse med. Jeg er meget bekymret for de mange turisterhverv, venues og museer, der kæmper. EU giver mulighed for at forlænge ordningerne året ud, så det bør Danmark benytte sig af i denne ekstraordinære krise, siger Emil Fannikke Kiær.

Skatteminister Morten Bødskov (S) skriver i en pressemeddelse at, han er glad for virksomhederne nu får mere luft.

- Regeringen ønsker at hjælpe de virksomheder, som kan være i en svær situation, nu hvor tilbagebetalingen af lånene forfalder. Derfor er jeg glad for, at vi sammen med et bredt flertal af Folketingets partier har fundet en model, som justerer tilbagebetalingsplanerne og giver virksomhederne mere luft til at håndtere udfordringerne det kommende halve år,” siger skatteminister Morten Bødskov. 

Læs mere om aftalen her.

Emil Fannikke Kiær

Emil Fannikke Kiær

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3032
  • Mobil +45 2476 7713
  • E-mail efk@di.dk

Relateret indhold