13.09.21 DIB Nyheder

DI Byggeri: Priseksplosion på materialer kræver dialog

Underdirektør Torben Liborius fra DI Byggeri opfordrer håndværkere og bygherrer til mere dialog i en tid, hvor priser og leveringstider er blevet uforudsigelige.

I de fem år op til coronakrisen var leverancer på byggematerialer som vandet i hanen. De kom bare støt og roligt, når behovet var der – og vel at mærke til meget forudsigelig priser.  

I dag er verden en anden. Dels er der mangel på materialer. Dels er priserne eksploderet. Det fortæller underdirektør i DI Byggeri Torben Liborius.

- Fornyelig talte jeg med en håndværker, der havde oplevet en mdf-plade stige 20 procent i pris fra mandag til fredag. Efter at priserne i forvejen var steget meget. Og stålpriserne er gået helt grassat.

Forklaringerne er flere ifølge underdirektøren. For det første er efterspørgslen steget voldsomt i kølvandet på corona. Og samtidig er produktion blevet forstyrret af alt fra corona og vejrlig til dyre fragtpriser.

- Der er tale om en perfekt storm, som kan være meget svær at navigere i for både bygherre og håndværkere, siger Torben Liborius.

Bygherre og håndværker skal føre dialog

Ifølge DI Byggeri skaber situationen flere problemer.

For det første kan byggeri bliver forsinket. For det andet kan det blive væsentligt dyrere end både håndværker og bygherre forventede.

Torben Liborius fortæller, at det for håndværkerne kan være meget svært at give en præcis pris på et byggeri på nuværende tidspunkt, da materialepriserne simpelthen fluktuerer for meget.

Konsekvensen er enten, at håndværkerne bliver nødt til at give en meget høj pris til at starte med eller risikere tab.

Hans opfordring er derfor også, at håndværkere og bygherrer respekterer aftalegrundlaget i AB18, der giver mulighed for at regulere prisen ved pludselige prisstigninger. Og selvom nogle bygherrer gerne vil have sløjfet den mulighed i deres kontrakter, så mener han, at det er i alles interesse, at den er der.

- Hvis den reguleringsmulighed fjernes, pålægger du håndværkeren hele risikoen, hvilket naturligt presser prisen op. Jeg mener, at det vil være langt bedre for alle parter med en dialog i det marked, som vi har i dag, siger Torben Liborius.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Torben Liborius

Torben Liborius

Underdirektør

  • Direkte +45 7216 0106
  • Mobil +45 2332 3495
  • E-mail tli@di.dk

Relateret indhold