Salgs- og marketingsdirektør Kenneth Vraa har sendt 80 trainees på tagdækkerskole siden 2019.

Foto: Christer Holte
21.09.21 DIB Nyheder

En tørn på taget giver retning i livet

Phønix Tag Materialer er nomineret til DI Prisen 2021 - læs her hvorfor. Vinderen afsløres ved DI Topmødet den 28. september.

”Det har givet mig troen på mig selv tilbage og livsglæden igen ved at vide, at jeg kan gøre noget godt.”

Sådan siger Patrick Jensen, en ung mand der nu er uddannet som tagdækker efter først at have deltaget i Phønix Tag Materialers 12 ugers ”Tagdækker Trainee”. Og han er ikke alene – 80 trainees har gennemført forløbet.

Tagdækker Trainee står nemlig på to ben: Dels giver det udfordrede og ledige personer det første fodfæste på arbejdsmarkedet. Dels medvirker det til at sikre hænder til en branche, der ser ind i en fremtid med 30 procent færre tagdækkere i løbet af de næste 15 år.

– Det startede i vores kundeklub for fem år siden, hvor tagdækkerfirmaerne beskrev problemet med at sikre nok kvalificeret arbejdskraft. Faget er jo en mindre niche i byggebranchen, og de kunne ikke løfte opgaven alene med at få nye ind i faget, fortæller Kenneth Vraa, salgs- og marketingsdirektør i Phønix Tag Materialer.

– Som producent er det ikke os, der ansætter tagdækkere, men det gav os mulighed for at hjælpe vores kunder og samtidig at tage et mere bredt samfundsansvar, fortsætter han.

Læs mere om DI prisen her

Hovedparten griber chancen

Et samarbejde med blandt andet 3F, Learnmark Efteruddannelser i Horsens og 44 tagdækkerfirmaer landet over har banet vejen for, at Phønix Tag siden 2019 har haft 80 trainees på tagdækkerskole, hvor 68 nu er enten tagdækkere eller har fået andet fast arbejde. Det er en succesrate på over 80 procent, hvor de berørte løftes ud af ledighed og offentlig forsørgelse. Det er borgere som Patrick Jensen, der har manglet en retning i livet, som Kenneth Vraa udtrykker det.

– De får på den måde en chance for at få foden inden for på arbejdsmarkedet. Og den chance udnytter langt hovedparten efter traineeperioden. Det viser ikke kun vores sociale ansvarlighed, men også en stor social ansvarlighed hos de tagdækkerfirmaer som er med i samarbejdet, siger han.

Læs også: Ny start til udsatte unge

Indsatsen vinder genklang mange steder. Kenneth Vraa har præsenteret projektet ved en EU-konference i år, mens det også er bemærket af OECD. Og fra det mere hjemlige jobsystem er der også stor anerkendelse:

– Traineeforløbet viser, at selv om man som ung eller gammel, har været hjemløs, været uden for arbejdsmarkedet og det hele taget haft en tung gang i livet, kan man opnå faglig stolthed og ekspertise, lyder det således fra Arbejdsmarkedskontor Syd i Odense.

Læs også: Nye danskere får en chance – og griber den

Se hvorfor Phønix Tag Materialer er  nomineret til DI Prisen 2021

Fakta

Phønix Tag Materialer a/s

  • Producerer optimeret tagpap til bolig-, erhvervs- og offentlige byggerier.
  • Grundlagt i 1907 og har to fabrikker i Vejen.
  • Virksomheden har 104 medarbejdere.
  • Phønix Tag Materialer er en del af Nordic Waterproofing A/S med fabrikker i Danmark, Sverige og Finland.
  • Nomineret til DI Prisen for det utraditionelle projekt ”Tagdækker Trainee”

Se med på DI Topmødet 2021

Hele Danmark kan se med, når vi livestreamer DI Topmødet 2021 den 28. september fra klokken 15:00. Oplev Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen, Kasper Hjulmand og mange flere.

Tilmeld dig DI Topmødet 2021

Peter Stenholm

Peter Stenholm

Vicedirektør

  • Direkte +45 7216 0102
  • Mobil +45 4117 4736
  • E-mail pss@di.dk

Relateret indhold