- Vi er fælles om at være langt fremme med den grønne omstilling, at have mange eksporterende virksomheder og at tro på værdien af uddannelse og innovation, siger Fredrik Persson (til højre på billedet), der er formand i Svensk Næringsliv. Til venstre formand for DI Lars-Peter Søbye.

Foto: Dansk Industri
16.09.21 DIB Nyheder

Nordiske topchefer: ”Fight for talent” bliver helt utrolig

To af nordisk erhvervslivs førende topchefer advarer om, at vi står på tærsklen til en voldsom kamp om kompetencer og arbejdskraft, som kan risikere at svække den grønne omstilling.

Diskussionerne om mangel på arbejdskraft har buldret i Danmark i den seneste tid, mens der i resten af Europa er mindre fokus på problematikken, blandt andet fordi opsvinget langt fra alle steder har fået så godt fat som i Danmark.

Den situation vil dog komme til at ændre sig noget så eftertrykkeligt i den kommende tid, forudser to af nordisk erhvervslivs toneangivende topchefer.

- Der kommer til at være en ”fight for talent”, som bliver helt utrolig, siger Fredrik Persson, der er formand for Svensk Næringsliv, der repræsenterer 60.000 svenske virksomheder, og tilføjer: 

- Emnet kommer til at eksplodere i Europa. Men der bliver slet ikke talt nok om det. Risikoen er, at vi kommer til at tabe konkurrencekraft.

Han bakkes op af DI’s formand Lars-Peter Søbye, der er CEO i rådgivningsvirksomheden COWI.

- Der er slet ingen tvivl om, at den største udfordring i de kommende år bliver mangel på arbejdskraft. Risikoen er, at den grønne omstilling bliver udfordret af, at der ikke er nok kvalificeret arbejdskraft, siger han.

Vi står sammen i Norden

Lars-Peter Søbye og Fredrik Persson har sat hinanden og repræsentanter for de øvrige nordiske landes arbejdsgiverorganisationer stævne i København. Her diskuterer de og udveksler erfaringer om, hvordan de nordiske lande og den europæiske konkurrencekraft styrkes.

- Vi har nogle fælles dagsordner. Vi er fælles om at være langt fremme med den grønne omstilling, at have mange eksporterende virksomheder og at tro på værdien af uddannelse og innovation, siger Fredrik Persson, der anslår at svenske og danske virksomheder vil være enige på 10 ud af 10 emner.

Lars-Peter Søbye tilføjer:

- Det er vigtigt, at vi som nordisk forum står sammen om at udbrede viden om grøn teknologi i hele Europa. Vi kan gøre verden grønnere, vi kan skabe velfærd og vi skal stå sammen om at modarbejde protektionisme, siger han.

Virksomheder ser ikke grænser

Ifølge Fredrik Persson er man langt hen af vejen enige i resten af Europa. Men der er gradsforskelle, hvor der i dele af Sydeuropa politisk er mere fokus på at beskytte den lokale industri, fremfor at sikre en åben og samhandlende verden

- Vores virksomheder ser ikke grænser. Men det gør politikere. Der er det vores opgave, at presse på over for det politiske niveau, så der kommer en forståelse af, at vi både må kunne gøre det lokale og det globale på en og samme tid, siger Fredrik Persson.  

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold