Erfaringer fra flygtningeområdet kan bruges til at få flere af de cirka 50.000 danske unge i arbejde, mener den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, der her er fotograferet ved årets folkemøde på Bornholm.

Foto: Radikale Venstre
06.09.21 DIB Nyheder

R: Udenlandsk arbejdskraft er en lavthængende frugt

Radikale Venstre ser behov for ekstra 30.000 par hænder i dansk erhvervsliv. Lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft er en del af svaret, men også flere danske unge skal i job, siger partileder Sofie Carsten Nielsen.

Det skal være markant nemmere for virksomhederne at hente hænder og hoveder uden for landets grænser. Det peger Sofie Carsten Nielsen, formand for Radikale Venstre, på som den hurtigste vej til at afhjælpe erhvervslivets akutte behov for arbejdskraft. 

- Vi ved, hvordan det virker, og der skal ikke lange forhandlinger til. At give virksomhederne bedre adgang til at hente kvalificeret arbejdskraft uden for Danmark og uden for Europa er den lavthængende frugt, som ikke gør ondt på nogen, siger hun.

Derfor bør beløbsgrænsen for den mindsteløn, virksomhederne skal tilbyde udenlandske medarbejdere, sænkes til 360.000 kr. fra 445.000 kr., påpeger den radikale leder.

Der mangler 30.000 medarbejdere

Sofie Carsten Nielsen vurderer, at der er behov for ekstra 30.000 par hænder og hoveder. Udover udenlandsk arbejdskraft skal de op mod 50.000 ledige unge aktiveres, som hverken er i arbejde eller i gang med en uddannelse.

- Det er en tragisk situation, hvor vi skal tage fat her og nu. Vi skal åbne op for, at skoletrætte unge finder en vej ind på arbejdspladserne. Vi kan eksempelvis hente inspiration fra flygtningeområdet, hvor vi formår at få mange i job, siger Sofie Carsten Nielsen.

Erfaringerne fra den 2-årige Integrationsgrunduddannelse, IGU, kan bruges som en vej ind. IGU omfatter dels lønnet praktik, dels skoleundervisning.

 - For mange handler det også om at opøve en arbejdskultur. Her kan kravet om at skulle møde op til et skræddersyet forløb hver dag på en praktikplads eller i en erhvervsskole være vejen ind, siger hun. 

Læs også: V - Opsving kan gå i stå før det rigtigt kommer i gang

Skat skal bruges til at løse problemer, og her er der mange håndtag at dreje på for at give virksomhederne mere arbejdskraft. Sofie Carsten Nielsen, formand for Radikale Venstre

Lavere topskat - højere beskæftigelsesfradrag

Partiformandens tredje greb i værktøjskassen er skat. Det kræver tungere forhandlinger på Christiansborg, erkender hun, så derfor vil en effekt først komme på den længere bane.

- Skat er ikke ideologi for os. Skat skal bruges til at løse problemer, og her er der mange håndtag at dreje på for at give virksomhederne mere arbejdskraft. Det giver også rigtig god mening for rigtigt mange danskere, hvor seniorer bliver motiveret endnu mere til at blive i deres job, siger Sofie Carsten Nielsen.

Eksempelvis kan topskatten sættes ned og beskæftigelsesfradraget hæves, mener partiet.

Læs også: Lars Sandahl: Det haster med flere hænder og hoveder

Roser forslag fra DI

Dansk Industri har foreslået en ekstra bonus til efterlønnere for at blive på arbejdsmarkedet. Det kan skabe ekstra 8.000 job i 2022, mener DI. Det ser Sofie Carsten Nielsen også positivt på.

- Gulerødder er generelt mere attraktive end pisk. Derfor er det et meget spændende forslag med gode takter, og det kunne være en vej ind til at få flere i arbejde, siger hun.

Forslag om at sænke satsen for nyuddannede ledige, den såkaldte dimittendsats, er partiet derimod modstander af medmindre besparelsen øremærkes til uddannelse.

- Vi ser ikke den vej som det første, nu vi er på vej ud af coronakrisen. Vi kan dog godt se på en trappemodel, hvor en gevinst fra lavere dimittendsats investeres i de unge og i uddannelse. De unge har haft det hårdt under krisen. Dem må vi ikke svigte nu, siger hun.

Læs mere: Akutpakke fra DI kan give 11.000 ekstra par hænder i 2022

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Se med på DI Topmødet 2021

Hele Danmark kan se med, når vi livestreamer DI Topmødet 2021 den 28. september fra klokken 15:00. Oplev Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen, Kasper Hjulmand og mange flere.

Tilmeld dig DI Topmødet 2021

Relateret indhold