Erhvervsminister Simon Kollerup vil prioritere at få de omkring 45.000 unge uden for arbejdsmarkedet i job, før der åbnes for markant mere udenlandsk arbejdskraft.

Foto: Ulrik Jantzen
15.09.21 DIB Nyheder

Kollerup: Vi skal sikre flere medarbejdere til landets virksomheder

Erhvervsminister Simon Kollerup varsler reformer, der skaber mere arbejdskraft. Her og nu kan robotter hjælpe – der skal turbo på automatisering, mener han.

Rekordhøj beskæftigelse, tusindvis af ubesatte stillinger, virksomheder der siger nej til ordrer i mangel på medarbejdere, chance for den højeste økonomiske vækst i 15 år.

Erhvervsminister Simon Kollerup erklærer sig glad og stolt over, hvordan dansk erhvervsliv har klaret coronakrisen. Mange virksomheder står endda stærkere i dag end før nedlukningen i marts 2020, påpeger han og anerkender samtidig, at den skaber nye krav.

– Trods en af de værste økonomiske kriser siden 2. Verdenskrig er erhvervslivet i topform her på krisens bagkant. Jeg møder en stor optimisme i virksomhederne. Styrken skaber også udfordringer, hvor den største, jeg hører om lige nu fra erhvervslivet, er manglen på arbejdskraft, som klart er noget, vi er opmærksomme på, siger Simon Kollerup.

Flere robotter i SMV’er

Simon Kollerup ser dog et område, hvor han mener mange, især mindre virksomheder, ikke behøver at vente på nye udspil:

– Det drejer sig om, at vi skal have sat turbo på automatiseringen og digitaliseringen, og her er øget brug af robotter et oplagt værktøj. Mange mindre virksomheder ser det som en stor forhindring at komme i gang. Men det kan frigive hænder og øge produktiviteten hurtigt – og investeringerne kan hurtigt være tjent hjem, siger erhvervsministeren og fortsætter:

– Den første robot er den vigtigste at få ind i produktionen. Derefter følger nummer to og nummer tre ofte af sig selv, siger han.

Simon Kollerup er klar til at give en hjælpende hånd for at fremme automatiseringen. Det kan være i form af lettere adgang til risikovillig kapital – samt rådgivning til virksomhederne.

– Ejerlederen har typisk rigeligt at gøre med at sikre den daglige hverdag, især nu hvor der er ekstra travlt. Derfor skal vi hjælpe med at gøre fordelene ved robotter og automatisering mere håndgribelige. Hvordan det skal ske bedst, vil jeg gerne have inspiration til fra eksempelvis DI, siger Simon Kollerup.

Læs også: Lars Sandahl - Reformernes tid er nu

Seniorer og unge skal i sving

Et andet værktøj til at sikre hurtig ekstra arbejdskraft er at holde seniorerne længere i arbejde. Her har DI foreslået en forhøjet skattefri bonus til efterlønnere på 30.000 kr. for hvert kvartal de udsætter deres exit fra arbejdsmarkedet.

– Det er et interessant og konkret forslag, som vi vil se fordomsfrit på. Der kan også være andre greb, men det er en mulighed, som kan give danskere på vej på efterløn mod på at blive lidt længere, siger Simon Kollerup.

Når det kommer til øget adgang til udenlandsk arbejdskraft, er ministeren mere tøvende. Simon Kollerup mener, at samfundet vil have større fordel af, at de omkring 45.000 unge, som stadig er uden for arbejdsmarkedet, først skal i job.

– Jeg har ikke det fjerneste imod dygtig udenlandsk arbejdskraft, så længe det er på ordentlige vilkår. Men omvendt mener jeg, at vi som regering og som erhvervsliv bør stille spørgsmålet, om vi ikke er bedre tjent med i fællesskab først at fokusere på de mange unge, som hverken er i uddannelse eller arbejde. Jeg vil prioritere at få dem i job først, fremfor udelukkende at fokusere på løsninger med udenlandsk arbejdskraft og beløbsordningen, siger han.

Læs også: ISS ansætter 125.000 hvert år - og vil have endnu flere

Vinduet er nu åbent for vigtige og velovervejede beslutninger. Det går godt i Danmark og for virksomhederne generelt, hvilket er et godt afsæt. Og vi ved jo, at hvis vi skal se en positiv effekt inden for en 10-årig horisont, skal beslutningerne snart træffes – ellers kommer vi for sent. Simon Kollerup, erhvervsminister

Reformarbejde efter corona

Erhvervsministeren har også blikket rettet mod de mere langsigtede strukturelle ændringer, der er behov for. Med regeringens Konference om Fremtidens Danmark i Fredericia 24. august blev det første skridt taget for den proces, hvor omkring 400 erhvervsledere, organisationer, politiske partier og ministre drøftede behovet for reformer.

Regeringen præsenterede 7. september ”Danmark kan mere 1”, hvor målet er at øge arbejdsbuddet med ca. 10.500 frem mod 2030. Det skal blandt andet ske ved at investere 4,5 mia. kr. i forskning og uddannelse, lavere dagpengesats til nyuddannede og en 37 timers arbejdspligt for borgere, der skal integreres i Danmark.

– Vinduet er nu åbent for vigtige og velovervejede beslutninger. Det går godt i Danmark og for virksomhederne generelt, hvilket er et godt afsæt. Og vi ved jo, at hvis vi skal se en positiv effekt inden for en 10-årig horisont, skal beslutningerne snart træffes – ellers kommer vi for sent, siger han.

Og her kommer erfaringerne fra coronakrisen til deres ret, mener Simon Kollerup:

– Coronakrisen har vist os, at vi kan træffe store, gode beslutninger i højt tempo, når aktørerne rykker sammen ved bordet og ser hinanden i øjnene. Den partnerskabstankegang skal vi fortsætte, hvor regeringen ikke er alene om at udvikle løsninger og definere problemer.

Den vigtigste læring fra krisen

Netop samarbejdet med erhvervsliv og lønmodtagere beskriver Simon Kollerup som noget af det bedste, han har med fra coronakrisen.

– Det har givet mig en stærk tiltro til den samarbejdsform, jeg tror på. Den danske samfundsmodel har vist sin styrke. For mig har det også givet en enorm erfaring i at drive meget virksomhedsnær krisepolitik, siger han.

Simon Kollerup retter samtidig en stor tak til erhvervslivet for under krisen at være omstillingsparat og vise samfundssind, hvor der i fællesskab blev fundet løsninger, som virkede her og nu.

– Det har været et væsentligt bidrag til, at vi står her i dag. Det har været to hårde år. Den gode historie er, at de næste to år bliver lige så hæsblæsende. Nu handler det om reformer, hvor vi skal bruge erfaringerne med at finde løsningerne sammen til fremtidens erhvervsliv, slutter erhvervsministeren.

Fakta

SIMON KOLLERUP

  • 35 år
  • Erhvervsminister fra 27. juni 2019.
  • Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet siden 2011.
  • I perioden 2011 til 2019 ordfører for miljø, landbrug, fødevarer, dyrevelfærd, fiskeri og kommunal.
  • Er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet 2011.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold