21.01.22 DIB Nyheder

Danmark har den største vækst i bolighandler i EU

Det danske boligmarked fik turbo på under den første coronanedlukning. Det skyldes ifølge DI , at danskere  i højere grad end andre landes befolkninger havde købekraft.

Nye tal fra Eurostat viser, at Danmark i 2020 havde EU’s klart største vækst i bolighandler i forhold til året før. I 2020 blev der herhjemme handlet 20 procent flere huse end i 2019, siger DI’s boligøkonom Bo Sandberg. Og der er langt ned til 2. pladsen på listen, Holland, hvor antallet af bolighandler i 2020 steg 10 procent i forhold til året før. Faktisk er det kun fire af landene i EU-statistikken, der overhovedet oplevede positiv vækst i bolighandlerne under det første år med corona, mens ti lande oplevede færre bolighandler i 2020 end i 2019, siger Bo Sandberg.

- Når det danske boligmarked så hurtigt fik turbo på handelsaktiviteten under den første coronanedlukning, skyldes det en kombination af, at efterspørgslen meget kraftigt blev skubbet i retning af boligforbrug, men også at de danske husholdninger i langt højere grad end i andre EU-lande havde købekraften, opsparingen og de disponible indkomster til rent faktisk at realisere den stigende efterspørgsel, siger DI-boligøkonomen.

- Disse nye tal fra Eurostat underbygger endnu engang, hvor ekstrem coronaperioden ca. fra maj 2020 til juni 2021 har været på det danske boligmarked, både hvad prisudvikling og antal handler angår, siger Bo Sandberg.

- Men samtidig er det værd at gentage, at det danske boligmarked prismæssigt også har haft mere at indhente end mange af de lande, vi normalt sammenligner os med. Siden 2010 er de danske huspriser steget med ca. 53 procent, mens de i både Sverige, Norge og Tyskland til sammenligning i snit er steget med ca. 85 procent, siger DI’s skatte- og boligøkonom Bo Sandberg.

Mens det er en helt reel politisk og økonomisk diskussion, hvor kraftigt det er hensigtsmæssigt, at boligpriserne stiger – særligt set over en længere årrække - så er det iflg. DI til gengæld entydigt positivt med en høj handelsaktivitet.

- Mange familier har i coronaperioden fået realiseret deres boligdrømme, inklusiv mange førstegangskøbere. Høj mobilitet og handelsaktivitet på boligmarkedet er også godt for arbejdsmarkedet, da det – alt andet lige – indikerer, at det er muligt at bosætte sig, så der er godt match mellem bolig og arbejdsplads. Endelig sætter de mange bolighandler også gang i meget renoveringsaktivitet, herunder energirenoveringer, siger Bo Sandberg.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Bo Sandberg

Bo Sandberg

Skatteøkonom

  • Direkte +45 7216 0142
  • Mobil +45 2850 3819
  • E-mail bsa@di.dk

Relateret indhold