På arbejdspladsen betyder det rigtig meget, at der mangler en kollega eller to, og de resterende må løbe ekstra stærkt. Særligt hvis en medarbejder ingen symptomer har haft og alligevel skal vente en ekstra uge med at komme på arbejde, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.

Foto: Colourbox
12.01.22 DIB Nyheder

DI: Afkort coronapas-karantæne til syv dage

Karantæne efter smitte giver 14 dages karantæne i corona-passet. Dansk Industri vil have halveret karantænen i passet, så det flugter med øvrige anbefalinger.

Kl. 15.15 onsdag mødes Folketingets Epidemiudvalg for at vedtage nye forslag om restriktioner og en revision af reglerne for corona-passet. Sundhedsstyrelsen (SST) anbefaler bl.a., at coronapas kan hentes 11 dage efter tidligere infektion, hvor det i dag er 14 dage. Men i Dansk Industri (DI) vil man have kortet det helt ned til syv dage.

Som anbefalingerne er nu, kan du betragte dig som smittefri og begive dig ud i samfundet 48 timer efter, du har haft symptomer, eller syv dage efter din test blev taget, hvis du ikke har haft symptomer.

- Det giver ikke mening, at du fx bliver betragtet som smittefri, efter syv dages isolation uden symptomer, og kan tage ud at handle og besøge venner og familie, men alligevel ikke kan forevise et gyldigt coronapas på dit arbejde, hvis din arbejdsgiver beder om det. Derfor bør ugyldigheden sættes ned til syv dage og ikke 11 dage, siger politisk direktør i DI Emil Fannikke Kiær.

- At der er forskel på coronapassets gyldighed og de øvrige isolationsregler er en udfordring både for arbejdsgiver og den enkelte medarbejder. Det skaber stor forvirring, og på arbejdspladsen betyder det altså rigtig meget, at der mangler en kollega eller to, og de resterende må løbe ekstra stærkt. Særligt hvis en medarbejder ingen symptomer har haft og alligevel skal vente en ekstra uge med at komme på arbejde, siger Emil Fannikke Kiær.

Læs også: DI: Glædeligt med færre restriktioner

Lettere for arbejdsgivere og medarbejdere

Det er op til arbejdsgiveren, om man på virksomheden vil kræve forevisning af coronapas, og arbejdsgiver skal i den forbindelse følge reglerne om information af medarbejderne.

- Hvis der var sammenhæng mellem coronapassets gyldighed og anbefalingerne vedrørende selvisolation, ville det være lettere for både medarbejdere og arbejdsgivere henholdsvis at følge anbefalingerne og medvirke til at sikre smittefrie arbejdspladser, siger Emil Fannikke Kiær.

- Situationen er også en anden i dag, end da coronapasset blev indført. Vores vaccinationsgrad er meget høj, også med 3. stik, og vi har en ny omikronvariant, der smitter meget, men giver et mildere sygdomsforløb. Så nu er det tid til endnu en tilpasning, siger Emil Fannikke Kiær.

Det er Epidemiudvalget, der skal tage stilling til en revison af corona-passet.

Læs også: Husk det nu: Seks coronalån skal tilbagebetales i 2022

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Rasmus Anderskouv

Rasmus Anderskouv

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3853
  • Mobil +45 2949 4621
  • E-mail raa@di.dk

Relateret indhold