20.01.22 DIB Nyheder

DI: Beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen brød med status quo

Et jobomfang, der er ved at have nået toppen skyldes blandt andet en svær rekrutteringssituation. Og det kan få konsekvenser for infrastrukturen og de grønne ambitioner, mener DI.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser en stigning på 2.000 beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen i 4. kvartal 2021. Dermed er beskæftigelsen i branchen samlet set en stigning på 1.400 personer i løbet af de seneste tre kvartaler. Beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen har nu bevæget sig op på et niveau, der siden årtusindeskiftet kun er målt højere i de første to kvartaler af 2007. Aktiviteten har været på et højt og stigende niveau igennem 2020 og 2021. Den ventes dog nu at være toppet - med et nogenlunde uændret omfang her i 2022.

- Der er fortsat travlhed i bygge- og anlægsbranchen, hvor der både bygges og renoveres i stor stil. Og det er rigtig positivt. At vi formentlig er nær toppen for denne omgang, skyldes først og fremmest virksomhedernes mangel på kvalificerede medarbejdere, hvilket understreges gang på gang i form af stigende rekrutteringsudfordringer og dertil hørende produktionsbegrænsninger. Men også materialemanglen spænder ben for bygge- og anlægsvirksomhederne, siger vicedirektør i Dansk Industri Peter Stenholm.

Bygge- og anlægsbranchen spiller en vigtig rolle i udviklingen af Danmark. Men mangel på kvalificeret arbejdskraft kan ifølge DI skabe udfordringer på både den korte og lange bane.

- Bygge- og anlægsbranchen løser en række forskellige samfundsopgaver - ikke mindst i de kommende år. Her skal en stærk og balanceret langsigtet infrastrukturplan udrulles og give Danmark en infrastruktur i verdensklasse. Branchen har også begge ben med i den grønne omstilling, lige fra energirenovering hos hr. og fru Jensen til anlægget af større vindmølleparker, siger Peter Stenholm.

- Når der som nu er et væsentligt uindfriet faglært og ufaglært medarbejderbehov ude i virksomhederne, fører det ganske enkelt til udskydelser samt ordrer, der ikke kan imødekommes. Det kan ramme over en bred kam, hvis ikke virksomhederne får adgang til tilstrækkeligt med kvalificerede medarbejdere, siger Peter Stenholm.  

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Stenholm

Peter Stenholm

Vicedirektør

  • Direkte +45 7216 0102
  • Mobil +45 4117 4736
  • E-mail pss@di.dk

Relateret indhold