26.01.22 DIB Nyheder

DI: Detailhandlen ramt af mangel på trængsel og alarm

Coronaramt december gav lavere omsætning i detailhandlen, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

En noget død december med voldsom smittespredning og genindførelse af restriktioner skabte ikke megen trængsel og alarm i butikkerne. Omsætningen i detailhandlen faldt i december med 4,5 procent sammenlignet med november, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Det er desværre ikke overraskende, at omsætningen faldt i december. Detailhandlen fik en mildt sagt udfordrende afslutning på året med hastig spredning af omikronvarianten, som er gået ud over lysten til at handle i fysiske butikker. Oven i kommer stigende energipriser, som har plaget mange husholdningsbudgetter, siger Morten Granzau, underdirektør i DI.

- Problemer med at få forsyninger og leverancer af især forbrugerelektronik frem betyder, at flere butikker har kæmpet med at få tilstrækkeligt mange varer på lager i webshoppen. Den høje detailomsætning i efteråret vidner om, at bekymringen for lange ventetider fik flere forbrugere til at klare julegaveindkøbene i god tid, siger Morten Granzau.

Detailomsætningen steg i 2021 med hele 4 procent i forhold til 2020, og nåede dermed det højeste niveau siden 2007. En så høj omsætningsvækst er ikke set siden 2005. Det skyldes ikke mindst, at coronarestriktioner i store dele af året lagde en dæmper på tjenesteforbruget.

- Efter en turbulent start på året med nedlukning af de fysiske butikker, har detailhandlen haft et forrygende 2021. Dankortterminalerne er ikke set så rødglødende i 14 år. Forbrugerne har sparet op under nedlukningerne, og mange har fået udbetalt indefrosne feriepenge. Det har givet godt med plads i forbrugernes økonomi, og den plads kom i høj grad detailhandlen til gode, siger Morten Granzau.

- Nu bliver det spændende at se, om omsætningen finder tilbage mod et mere normalt niveau. Efterhånden som restriktionerne udfases, vil der igen blive brugt flere penge på oplevelser som koncerter og besøg i forlystelsesparker. Men erfaringen fra tidligere genåbninger er faktisk, at detailhandlen har fastholdt de flotte omsætningsniveauer, siger Morten Granzau.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold