10.01.22 DIB Nyheder

Høje energipriser driver inflationen op

Regningerne for el og gas tager en større bid af budgettet, men langt de fleste har en stærk privatøkonomi og bliver ikke væltet omkuld af prisstigningerne, vurderer DI’s cheføkonom

De samlede forbrugerpriser steg i december med 3,1 procent i forhold til året før, viser tal fra Danmarks Statistik.

- Inflationen aftog en anelse i december men ligger stadig på et væsentligt højere niveau end i de foregående år. Det er især priserne på energi, der har drevet inflationen op, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Prisen på el er steget med 32 procent over det seneste år, mens gasprisen næsten er blevet fordoblet. Prisen på fjernvarme er faldet med 5 procent over det seneste år, men der er meget store forskelle fra by til by.

- Har du gasfyr, så oplever du, at regningerne til opvarmning tager en meget større bid af budgettet end normalt, siger Allan Sørensen.

- 416.000 familier får en ekstraordinær stor varmeregning i denne vinter, da deres bolig er opvarmet med gas. Gasregningen kan stige med 8.500 kroner for en gennemsnitlig husstand med gasfyr. Langt de fleste boliger er dog opvarmet med fjernvarme, og de fleste af dem kan glæde sig over, at prisen er faldet det seneste år, siger Allan Sørensen.

- De stigende energipriser gør et betydeligt indhug i danskernes pengepung, men langt de fleste har en stærk privatøkonomi, som ikke bliver væltet omkuld af midlertidigt store prisstigninger på energi. Beskæftigelsen brager i vejret og indlånene i bankerne er store, så jeg er sikker på, at forbrugerne fortsat vil holde gang i hjulene, siger Allan Sørensen.

- I 2022 bliver det dyrere at være ryger. Afgiften på tobak er netop blevet øget, så gennemsnitsprisen på en pakke cigaretter stiger fra 55 til 60 kr. Den højere tobaksafgift vil øge inflationen med 0,2 procent i 2022, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold