Sammen med Plan Børnefonden og lokale partnere skal DI hjælpe næsten 48.000 unge syriske flygtninge, forklarer Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed i DI.

05.01.22 DIB Nyheder

DI skal hjælpe syriske flygtninge ind på arbejdsmarkedet i Jordan

DI skal i nyt projekt hjælpe arbejdsløse syriske flygtninge i Jordan med job og uddannelse. Novo Nordisk fonden målretter 200 mio. kr. til indsatsen.

Over 1,3 millioner syriske flygtninge har søgt tilflugt i Jordan, hvor mange kæmper med fattigdom og arbejdsløshed. Det vil Novo Nordisk Fonden, PlanBørnefonden og blandt andet også Dansk Industri med en ny indsats  gøre noget ved.

Novo Nordisk Fonden er således klar med sin største humanitære bevilling nogensinde til at få især unge ind på arbejdsmarkedet. 200 millioner kroner bliver der sat af til at få de unge ud af arbejdsløshed. Forventningen er at 48.000 syriske flygtninge og andre unge i Jordan, der er påvirket af konflikten i Syrien vil få gavn af bevillingen.

I praksis bliver det PlanBørnefonden, som skal stå for det projektet med navnet Najahna. Med i projektet er Dansk Industri og den lokale søsterorganisation, Jordan Chamber of Industry.

Støtter erhvervsuddannelser

DI’s fokus vil være på, at styrke mulighederne for erhvervsuddannelser i Jordan, der er målrettet virksomhedernes behov, fortæller Thomas Bustrup, viceadministrerende direktør i DI.

- Vi bygger på flere års erfaringer fra Jordan med at skabe bedre lærepladser for unge og gøre det attraktivt for flygtninge og andre unge at finde job i en jordansk virksomhed, siger han.

Helt konkret bidrager DI blandt andet med at udvikle praktikforløb for unge, herunder unge kvinder, som en del af teknisk-faglige uddannelser. Yderligere skal samarbejdet styrkes mellem lokale virksomheder, skoler og myndigheder om at sikre et bedre match mellem virksomhedernes ønsker om nye kompetencer og de unges uddannelser.

Desuden bliver der behov for at beskrive virksomhedernes behov for kompetencer mens flygtninge og udsatte borgeres kompetencer skal kortlægges for at målrette uddannelser, der kan føre til job i erhvervslivet. Og så skal der findes lokale eksempler, som kan inspirere andre virksomheder.

DI-indsats i Jordan siden 2010

DI har arbejdet med erhvervsorganisationer i Jordan om at skabe bedre arbejdsmarkeder med økonomiske muligheder for den enkelte siden 2010. DI har lignende partnerskaber med erhvervsorganisationer i 20 andre udviklingslande, som blandt andet foregår inden for rammerne af det Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, der er finansieret af Udenrigsministeriet.

- Vi engagerer os i udviklingssamarbejder, fordi DI’s store viden om og erfaring med at skabe økonomisk vækst og gode jobmuligheder giver os en enestående mulighed for at skabe en positiv forskel i mindre privilegerede dele af verden. På den lange bane vil den udvikling også være med til at åbne nye markeder for danske virksomheder, forklarer Thomas Bustrup.

Novo-fond bidrager massivt

Novo Nordisk Fonden har samlet givet mere end en halv milliard kroner til at imødegå konsekvenserne af konflikten i Syrien, der gennem årene har udviklet sig til verdens mest omfattende humanitære krise. Den seneste bevilling på 200 mio. kr. er den største.  

- Arbejdsløshed er et kæmpe problem blandt de unge, så der skal gøres en stor indsats på både grundskoleniveau og på de øvrige uddannelsestrin, hvor der især skal lægges vægt på, at de uddannelser, der tilbydes, matcher det aktuelle jobmarked, siger Novo Nordisk Fondens adm. direktør, Mads Krogsgaard Thomsen.

Især unge kvinder er udsatte

PlanBørnefondens direktør, Dorthe Petersen, påpeger, at det især er piger og unge kvinder, der er afskåret fra uddannelser og job.

-  Ved at give flere unge kvinder faglige og mentale redskaber til at blive økonomiske uafhængige, sikrer vi, at flere kan forsørge familien og få medbestemmelse i hjemmet. Det kan vi gøre med Najahna, fordi vi og vores partnere har en stærk tilstedeværelse blandt de unge, men også på det arbejdsmarked, som de skal ind på, siger hun.

Najahna-konsortiet består desuden af Plan Jordan, Norsk Flygtningehjælp, Royal Health Awareness Society (RHAS), Overseas Development Institute (ODI) og King Hussein Foundation. Et centralt element af partnerskabet har fra starten været at engagere både private og offentlige aktører for at styrke den lokale forankring. Projektet er blevet til i samarbejde med den jordanske regering.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Marie Gad

Marie Gad

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3789
  • Mobil +45 2949 4447
  • E-mail msh@di.dk

Relateret indhold