Et NATO-center i Danmark vil bidrage til at skabe øget sikkerhed i både Danmark og i alle NATO-landene, mener Joachim Finkielman, forsvars og sikkerhedspolitisk chef i DI.

17.01.22 DIB Nyheder

DI: Kæmpe mulighed at få NATO kvantecenter til Danmark

Det kan gøre Danmark til omdrejningspunkt for kvanteteknologisk udvikling, hvis Forsvarsministeriet lykkes med at etablere NATO kvantecenter ved Niels Bohr Instituttet i København.

Forsvarsministeriet har netop offentliggjort, at der arbejdes på en mulig dansk NATO kvantesatsning. Målet er at gøre Danmark til et omdrejningspunkt for den kvanteteknologiske udvikling i NATO ved etablering af et NATO kvantecenter ved Niels Bohr Instituttet i København.

Satsningen modtages med åbne arme i Dansk Industri (DI), som mener, det kan gøre Danmark til omdrejningspunkt for kvanteteknologisk udvikling, der kan skabe kvantespring i hele samfundsudviklingen.

- Vi har endnu kun set en flig af, hvad kvanteteknologi kan. Men lige nu ser vi et verdensomspændende teknologikapløb på området, der er drevet af en sikkerhedspolitisk dagsorden. Lande som Holland, Tyskland og Storbritannien har investeret massivt i nationale strategier for anvendelse af kvanteteknologi – i tæt samarbejde med industrien, siger Joachim Finkielman forsvars- og sikkerhedspolitisk chef i DI.

Læs også: Brede smil på forsvarsindustriel byggeplads


Skal bakkes op af andre ministerier

På forsvarsområdet rummer teknologien både trusler og muligheder. Eksempelvis kan kvantesensorer bruges til at opdage både stealth fly og ubåde, og teknologien kan revolutionere navigation, så man bliver uafhængig af eksempelvis GPS.

I det civile kan eksempelvis Life Science industrien med hjælp fra kvanteteknologi udvikle medicin langt hurtigere, fordi kvantealgoritmer kan simulere biokemiske processer – og dermed spare tid i laboratoriet. Teknologien kan desuden øge datahastigheden væsentligt, hvilket kan være afgørende både i det civile og i forsvarsøjemed.

Kvanteteknologi vil med andre ord blive fremtiden for udviklingen i en næsten uoverskuelig mængde af sammenhænge. Af den årsag indgår Dansk Industri – DI forsvar og sikkerhed intenst i at styrke denne satsning, der kan komme såvel forskning som et hav af danske virksomheder til gode.

- Derfor opfordrer vi også til, at satsningen fra Forsvarsministeriet vil blive bakket op af andre relevante ministerier. Ikke mindst i forhold til mulig finansiering, siger Joachim Finkielman.

Han påpeger, at et NATO-center i Danmark også vil bidrage til at skabe øget sikkerhed i både Danmark og i alle NATO-landene.

- Kombinationen af forskningsresultater på kvanteområdet og den naturlige tilknytning af den danske forsvarsindustri kan skabe et eksporteventyr for danske virksomheder, siger Joachim Finkielman.

Læs også: Fransk forsvarsgigant sender Weibel hjem fra fremstød med vigtig underskrift

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Joachim Finkielman

Joachim Finkielman

Forsvars- og Sikkerhedspolitisk chef

  • Direkte +45 3377 3673
  • Mobil +45 6187 1540
  • E-mail jofi@di.dk

Relateret indhold