Det vækker tilfredshed i Dansk Industri (DI), at samfundet er på vej til en normalisering med genåbning af kulturlivet.

Foto: Colourbox
12.01.22 DIB Nyheder

DI: Vigtigt med corona-vished nu

Dansk Industri glæder sig over genåbning af kulturlivet og efterspørger en plan for brancher, der stadig er ramt.

Folketingets Epidemiudvalg har besluttet at løfte corona-restriktioner for bl.a. højskoler, museer og biografer. Det vækker tilfredshed i Dansk Industri (DI), at samfundet er på vej til en normalisering med yderligere genåbning.

- Vi kan glæde os over, at vi er i en situation, hvor vi kan åbne landet mere. Trods høje smittetal kan store dele af samfundet og erhvervslivet fungere, selvom visse brancher fortsat er hårdt ramt, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.

- Det vi har behov for nu er vished. Den seneste uge har nogle virksomheder holdt vejret. På den ene side har vi set stigende smittetal. På den anden side optimistiske udmeldinger om en mild omikronvariant og stabile indlæggelsestal. De berørte virksomheder er i et vakuum af uvished, hvor det er meget svært at forudse eller planlægge.

Læs også: Genåbning kan bane vejen for Dronningens særudstilling

Flere danskere på arbejde

DI-direktøren håber også, normaliseringen betyder, at flere danskere kan komme på arbejde igen.

- Både medarbejdere og arbejdsgivere i resten af erhvervslivet har brug for, at medarbejderne kommer tilbage på kontorer, fabrikker og øvrige arbejdspladser, siger Emil Fannikke Kiær.

For at sikre det foreslår DI bl.a., at coronapasset bliver grønt syv dage efter, man er blevet smittet, så det flugter med isolationskravet.

- Det er ulogisk, at du bliver betragtet som smittefri efter syv dage i isolation uden symptomer, mens dit coronapas først er grønt efter 14 dage, siger Emil Fannikke Kiær.

- Hjemmearbejdet er en begrænsende faktor for trivsel, udvikling og innovation i rigtig mange virksomheder – også der hvor det praktisk kan lade sig gøre at arbejde hjemme.

Læs også: DI: Glædeligt med færre restriktioner

Planlægning kræver plan

Endelig er der forlystelses- og underholdningsbranchen, der har været underdrejet af flere omgange under corona. Her er der i særlig grad behov for at vide, hvad der skal ske i corona-håndteringen den kommende tid.

- Det er de samme brancher, der bliver ramt igen og igen, og det er jo ikke en genåbning, hvis de er de facto nedlukkede. Bella Center har fx modeuge første uge i februar, og Royal Arena har koncerter og shows, der venter. De skal vide, hvornår de kan åbne, siger Emil Fannikke Kiær.

Epidemiudvalget har besluttet, at messecentre kan åbne 1. februar, og det er et vigtigt skridt, lyder det fra DI.

- Virksomheder har behov for konkrete datoer for at kunne planlægge. Derfor er det vigtigt med en plan fra politikerne, og når eksempelvis messecentre og badelande ikke kan åbne på mandag, skal de vide, at restriktionerne er helt væk pr. 1. februar, hvis smitteudviklingen går, som alt tyder på lige nu, siger DI-direktøren.

- Vi skal ramme en balance, hvor konsekvenserne af restriktionerne ikke overstiger konsekvenserne af sygdommen, og derfor har vi også brug for en mere langsigtet plan for, hvordan vi indretter samfundet uden de meget omfattende restriktioner, så vi kan leve med corona i fremtiden.

De første restriktioner bliver lempet i løbet af weekenden. Mere information hos erhvervsministeriet: Dele af erhvervslivet åbner igen

Læs også: Biografer er klar til genåbning med supergeneration af ungarbejdere

 

Info om COVID-19

Find DI’s og myndigheders hjælp, links og kontaktpersoner på dette site, hvor du også kan se arbejdsgivernes FAQ og DI’s svar.

Få vejledning om coronavirus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Rasmus Anderskouv

Rasmus Anderskouv

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3853
  • Mobil +45 2949 4621
  • E-mail raa@di.dk

Relateret indhold