De virksomheder, der går all-in på digitalisering, er morgendagens vindere, siger branchedirektør Rikke Zeberg fra DI.

Foto: Getty Images
10.01.22 DIB Nyheder

IT-investeringer slår rekord i 2022 med 78 milliarder kroner

Virksomhederne forventer i 2022 at investere 78 milliarder kroner i IT-udstyr. Det er 6,5 milliarder kroner mere end i 2021 og udgør et historisk højt spring, viser analyse fra DI.

Danske virksomheder er på vej med et historisk stort spring i IT-udstyr, der vil bringe de samlede investeringer op på 78 milliarder kroner i det nye år. Det er vækst på 6,5 milliarder kroner fra sidste år.

Det viser en rundspørge til Dansk Industris (DI) virksomhedspanel, der omfatter svar fra 758 virksomheder, der er blevet spurgt ind til deres forventede investeringer i blandt andet software, kommunikationsudstyr og IT-serviceydelser. 

Branchedirektør i DI Digital Rikke Zeberg læser rundspørgen, som et klart tegn på, at dansk erhvervsliv er klar med et kvantespring i deres digitalisering.

- Det er en rigtig god nyhed. De virksomheder, der går all-in på digitalisering, er morgendagens vindere, siger branchedirektøren, der oplever, at det især er digitalisering, der har muliggjort, at virksomhederne er kommet styrket ud af coronakrisen.

Læs hele analysen.

SMV’ers digitalisering halter

DI’s rundspørge viser dog også, at det især er de store virksomheder med over 250 medarbejdere, der vil tegne sig for de store investeringer i IT-udstyr.

Blot 13 procent af den samlede fremgang i IT-investeringerne kommer fra virksomheder med under 100 ansatte, og det til trods for, at de tegner sig for 90 procent af landets virksomheder.  

- Vi skal i endnu højere grad have de små og mellemstore virksomheder (SMV’er) med på vognen. Investeringer i IT er noget, som kommer alle til gavn uanset virksomhedsstørrelse. Heldigvis ser vi også, at dem, der er gået i gang med at digitalisere, ofte får mod på mere digitalisering, siger Rikke Zeberg.

Læs også: Tandhjulsfabrik investerer massivt i software for at følge med ordreindgang

Lettere at tiltrække specialister

Rikke Zeberg peger på SMV:Digital som et konkret program, der kan være med til at sætte skub i SMV’ernes digitalisering. Programmet tilbyder en nem og ukompliceret hjælp til at skubbe gang i virksomhedernes IT-tiltag og projekter.

Desuden skal det være billigere at investere i robotter, konkret ved at der tillades strakafskrivninger af dem. Og så skal SMV’erne have hjælp til at håndtere cybertrusler, som de ikke selv har ressourcerne til at tage hånd om.

Et mere overordnet problem er dog, at de virksomheder i techbranchen, der kan hjælpe virksomhederne med at komme videre med deres digitalisering kæmper en hård kamp for at få medarbejdere nok.

- Derfor skal vi have øget optaget på it- og eletronikuddannelserne – og vi skal samtidig gøre det lettere at tiltrække specialister ude fra, siger Rikke Zeberg.

Læs også: Digitalisering rummer milliardpotentiale for danske virksomheder

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Rikke Hougaard Zeberg

Rikke Hougaard Zeberg

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3173
  • Mobil +45 2084 0194
  • E-mail riz@di.dk

Relateret indhold