17.01.22 DIB Nyheder

Kina er trådt ind i dansk eksports top-5

Kina oplevede sidste år den højeste vækst i ti år. Samtidig får Kina større og større betydning for de danske eksportvirksomheder

Kinas økonomi voksede i 2021 med 8,1 procent. Det er den højeste vækst i Kina siden 2011.

- Kinas økonomi voksede i det hurtigste tempo i ti år. I fremtiden ventes væksten i Kinas økonomi at ligge på 5-5½ procent om året, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Den høje vækst i 2021 skal ses i lyset af coronahåndteringen. De kraftige nedlukninger trak væksten ned i 2020. Kimen til den høje vækst i 2021 blev lagt allerede i 2020, da genåbningerne sendte kinesisk økonomi fremad i ekspresfart. Væksten igennem 2021 har været mere afdæmpet efter kinesiske standarder, siger Allan Sørensen.

- Kineserne fører aktuelt en hård kurs i håndteringen af coronavirus. Store områder bliver lukket ned ved blot ganske få coronatilfælde. Nedlukningerne kan forstyrre hele verdensøkonomien, da det giver forsinkelser på vigtige underleverancer til virksomheder verden over, siger Allan Sørensen.

- De kinesiske ejendomsmarked har også vist svaghedstegn på det seneste. På trods af en midlertidig gældsløsning er der stadig store udfordringer for ejendomsgiganten Evergrande, siger Allan Sørensen.

Danske virksomheder har i de første 11 måneder af 2021 eksporteret varer og tjenester for 68,4 milliarder kroner til Kina.

- Eksporten til Kina er nu større end eksporten til Norge. Dermed er Kina trådt ind blandt vores fem største eksportmarkeder. Kampen om femtepladsen i det danske eksporthieraki bliver dog intensiveret i 2022, hvor vi forhåbentlig får flere flyrejsende og turister fra Norge, siger Allan Sørensen.

I 2005 sendte vi 1,8 procent af vores eksport til Kina. I dag er andelen steget til 5,2 procent.

- Væksten i Kina er meget højere, end hvad vi finder på vores andre store eksportmarkeder, så der er ingen tvivl om, at vi kommer til at se en stigende eksport til Kina over de næste 10 år, siger Allan Sørensen.

- Eksporten til Kina domineres i dag af fødevarer, maskiner, medicin og søtransport. Mere velhavende og miljøbevidste kinesiske forbrugere åbner nye eksportmuligheder for danske kvalitetsvarer og klimaløsninger, siger Allan Sørensen.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold