12.01.22 DIB Nyheder

Laveste antal tvangsauktioner i 16 år

Der var 1.402 tvangsauktioner i hele 2021, hvilket er et fald på 34 pct. i forhold til 2020.

- Antallet af tvangsauktioner faldt i december i forhold til måneden før, og ligger i det hele taget historisk lavt. Med 1402 tvangsauktioner er 2021 det år med færrest tvangsauktioner siden 2006 – og alene siden 2020 er der sket et fald på 34 procent, siger DI’s boligøkonom Bo Sandberg.

- Når det stabilt lave antal tvangsauktioner kombineres med andre nøgletal, der viser det laveste antal restancer for boligejere siden finanskrisen, så er øjebliksbilledet, at de danske boligejere malet med bred pensel er økonomisk velpolstrede med god betalingsevne, siger Bo Sandberg.

I december var der ifølge Danmarks Statistik 99 tvangsauktioner, når der korrigeres for normale sæsonudsving, mod 104 og 105 i henholdsvis oktober og november.

- Det lave antal tvangsauktioner falder ned i den vægtskål, der stabiliserer boligmarkedet. Men omvendt er tvangsauktioner også et nøgletal, der typisk reagerer med betydelig forsinkelse, hvis der længere nede ad vejen viser sig udfordringer med terminer og betalingsevne, siger DI-boligøkonomen.

- Her er det yderst relevant at fokusere på boligejernes rentefølsomhed, da den internationalt kraftigt stigende inflation formentlig i løbet af 2022 fører stigende renter med sig, ligesom inflationen i sig selv - bl.a. med stigende energipriser – også hurtigt kan blive en udfordring for mange husholdninger, siger Bo Sandberg.

- Netop fordi tvangsauktioner er et nøgletal, der reagerer med forsinkelse, vil vi næppe se en markant stigning i disse allerede i 2022, men det kan godt blive tilfældet i 2023 - ikke mindst i de kommuner, hvor der også i 2021 trods alt var flest tvangsauktioner, nemlig Lolland, Guldborgsund og Randers, siger DI´s boligøkonom Bo Sandberg.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Bo Sandberg

Bo Sandberg

Skatteøkonom

  • Direkte +45 7216 0142
  • Mobil +45 2850 3819
  • E-mail bsa@di.dk

Relateret indhold