Vi kan se, at hjemmearbejde er blevet standard i mange virksomheder – og sandsynligvis vil blive det i endnu højere grad i de kommende år, siger Pernille Erichsen, chef for udvikling og personaleledelse i DI.

13.01.22 DIB Nyheder

Ny DI-rundspørge: Otte ud af ti virksomheder åbner op for mere hjemmearbejde

En DI-rundspørge til 230 virksomheder viser, at langt størstedelen er klar til at åbne op for mere hjemmearbejde post-corona. DI-chef advarer mod blindt at indføre mere hjemmearbejde.

Hjemmearbejde er kommet for at blive i mange virksomheder. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Industri (DI), der har undersøgt, hvordan 230 virksomheder ser på hjemmearbejdets fremtid også efter de nuværende coronabølger har sluppet sit tag i samfundet.

I undersøgelsen svarer otte ud af ti virksomheder (77 procent), at de åbner op for mere hjemmearbejde på baggrund af erfaringerne med hjemmearbejde under corona. Blot 3 procent vil skrue ned for mængden. De øvrige har ikke ændret holdning til hjemmearbejde.

Ifølge chef for DI ledelse og virksomhedsudvikling Pernille Erichsen er resultaterne et tydeligt tegn på, at hjemmearbejde er blevet en integreret del af hverdagen i mange virksomheder. I nogle virksomheder for mange medarbejdere - i andre for færre. 

- Det er altså ikke kun, når coronasmitten hærger, at hjemmearbejde er aktuelt. Vi kan se, at hjemmearbejde er blevet standard i mange virksomheder – og sandsynligvis vil blive det i endnu højere grad i de kommende år, siger Pernille Erichsen og tilføjer:

- Det afgørende er, at hjemmearbejdet bliver en fordel for både virksomheder og medarbejdere. Du kan ikke blot blindt indføre mere hjemmearbejde, så risikerer du, at det gør mere skade end gavn. Og derfor er det afgørende, at du tænker fordele og ulemper nøje igennem. Samtidig er det selvfølgelig vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er alle medarbejdere, der nødvendigvis ønsker at arbejde hjemmefra, og at det heller ikke er alle opgaver, der kan varetages fra hjemmet. 

Læs mere: Fordele og ulemper ved hjemmearbejde

Hjemmearbejde sænker sjældent produktiviteten

Når mange virksomheder er klar til at åbne op for mere hjemmearbejde, så kan det ifølge DI hænge sammen med, at virksomhederne har haft ganske positive oplevelser med hjemmearbejde under corona.

Blandt de virksomheder, der ser positivt på mere hjemmearbejde, svarer 21 procent at produktiviteten er blevet øget, mens medarbejderne har arbejdet hjemme. 52 procent har oplevet en uændret produktivtet og blot 3 procent har oplevet en nedgang i produktiviteten. De øvrige har svaret ved ikke.

Chef for DI ledelse og virksomhedsudvikling Pernille Erichsen mener, at undersøgelsens resultater er opløftende læsning midt i en tid, hvor rigtig mange virksomheder igen har måtte øge omfanget af hjemmearbejde for at bremse smitten med omikronvarianten.

- Det er godt gået af både medarbejderne og virksomhederne, at langt, langt de fleste har formået at fastholde eller sågar øge produktiviteten. Det vidner om et godt samarbejde og kommunikation i de danske virksomheder, som jo også afspejles i, at mange virksomheder økonomiske har klaret sig rigtig godt trods corona, siger hun.

Læs hele DI's undersøgelse.

Virksomheder er klar til mere hjemmearbejde

De positive erfaringer til trods, så er det ifølge Pernille Erichsen dog værd at være opmærksom på, at nedlukningerne – særligt kombineret med hjemmeskole – stadig er en udfordrende tid for både virksomheder og medarbejdere.

- Det er ofte, hverken særligt sjovt eller effektivt, at skulle hjælpe børnene med deres hjemmeskole og passe arbejdet på samme tid, siger Pernille Erichsen.

Hun peger på, at en negativ side ved hjemmearbejde også kan være, at fællesskabet og de sociale relationer på arbejdspladsen svækkes.

- Når medarbejderne arbejder mere hjemme, bliver det endnu vigtigere, at man tænker sociale aktiviteter ind i den tid, man bruger sammen fysisk eller virtuelt.

Se DI's gode råde til hjemmearbejde.

Fakta: 

Rundspørge om om hybridarbejde er gennemført blandt 230 DI-medlemsvirksomheder og er ikke repræsentativ. Resultaterne er indsamlet 1. december 2021 til 8. december 2021 - inden seneste anbefaling fra myndighederne om hjemmearbejde.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Christine Secher

Christine Secher

Fagleder, tværgående projekter og kommunikation, Future of Work

  • Direkte +45 3377 4769
  • Mobil +45 2976 2320
  • E-mail chse@di.dk

Relateret indhold