- Der er ikke meget, der bliver produceret uden brug af kemi. Når vi bliver grønnere, vil det altså smitte af på hele værdikæden, siger Mark Meier, chef for den tyske kemigangt BASF's nordiske og baltiske division.

Foto: BASF
18.01.22 DIB Nyheder

Tysk kemigigant kigger til Danmark for at accelerere grøn omstilling

Den tyske kemigigant BASF er i gang med en omfattende grøn omstilling, der i høj grad vil trække på dansk viden og samarbejde, fortæller direktør Mark Meier.

For mange danskere med en fødselsattest af ældre dato giver navnet BASF lykkelige minder om timer på ungdomsværelset med kassettebånd og langtidsholdbare hits fra ABBA, Duran Duran og David Bowie.

Nu vil den tyske kemigigant, der på verdensplan har over 100.000 ansatte, imidlertid kaste det noget støvede image af sig til fordel for en grøn fremtid, hvor BASF’s nordiske hovedkvarter i København spiller en væsentlig rolle i transformationen. Og det vel at mærke selvom BASF i øjeblikket blot har 300 af sine medarbejdere i Danmark.

- Danmark er bare i førertrøjen, når det kommer til grøn omstilling. Både rent politisk, i industrien og blandt forbrugerne, siger Mark Meier, der er chef for BASFs nordiske og baltiske region og tilføjer:

- Og så er der en virkelig stærk forskning på området i Danmark. Både inden for landbrugsteknologi og bioscience. Så der er mange gode grunde til at vælge Danmark til.

Læs også:"Virksomheder er det centrale hjul i den grønne omstilling" 

Kemi er grundstenen

For nogle – undertegnede inklusiv – kan det være svært at forbinde kemi med grøn omstilling, der i manges øjne handler om vindmøller, solceller og elbiler. Men som Mark Meier fra BASF påpeger er kemi en grundsten i næsten alt.

- Der er ikke meget, der bliver produceret uden brug af kemi. Når vi bliver grønnere, vil det altså smitte af på hele værdikæden. Vi producerer så at sige den kemi, der muliggør den grønne fremtid, siger han.

Mark Meier nævner som eksempel, at BASF leverer den kemi, der indgår i elbilernes batterier. Ved at optimere de kemiske processer i batterierne, øges deres output og vi kan alle kørere længere og behøver i mindre grad at bekymre os om, hvor den næste ladestander er.

Fra 21,5 millioner ton C02 til nul

Et andet eksempel er, at BASF gennem sin produktion af planteværnsmidler og digital teknologi til landbrugssektoren også arbejder på at optimere landbrugsdriften, så der kan produceres mere på mindre jord, med brug af mindre vand og med mindre belastning af miljøet.

BASF har da også store ambitioner for at nedbringe sit C02-aftryk med en omfattende plan. I 2050 skal virksomhedens drift være Co2-neutral og det skal ses i forhold til, at virksomheden i dag globalt udleder omkring 21,5 millioner ton Co2 årligt.

- Men det afgørende er, at vi med vores produkter også kan gøre vore kunders produktion mere bæredygtig og klimavenlig. Det er her, at vores store bidrag til den grønne omstilling skal findes, siger Mark Meier. 

Plast omdannes til genanvendt råmateriale

Et andet projekt, som Mark Meier har stor interesse i, er genanvendelse af plastik. Han fortæller, at der hvert år er 20 millioner ton plastik i Europa, som ikke bliver genanvendt – primært fordi plastikken består af materialer, som ikke bliver genanvendt mekanisk af teknologiske, økonomiske eller miljømæssige grunde. Plasten ender derfor ofte med at blive brændt.

Kemisk genanvendelse kan hjælpe med at løse denne udfordring. Ved hjælp af en termo-kemisk proces kaldet pyrolyse, bliver plasten brudt ned til ’byggeklodser’ af BASFs teknologiske samarbejdspartnere og kan herefter blive brugt som råmateriale i BASFs produktion i stedet for fossilt råmateriale.

Ligeledes har BASF købt sig ind i den norske virksomhed Quantafuel, som har fabrik i Skive og planlægger at bygge en fabrik mere i Esbjerg. Samarbejdet med Quantafuel og andre lignende partnere globalt er et vigtigt led i at nå BASFs målsætning om at bruge 250.000 tons genanvendte råmaterialer om året på verdensplan inden 2025 i produktionen.

Bundlinjen er ifølge Mark Meier, at BASF er midt i et afgørende skifte i retning mod en grønnere og mere bæredygtig fremtid. Et skifte, der trækker klare linjer til de gamle kassettebånd og spolebåndoptagere, der med muligheden for ”erase & rewind” gjorde det muligt at genbruge det samme bånd igen og igen, som tidens toner skiftede. En cirkulær tankegang langt forud for sin tid.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Karin Klitgaard

Karin Klitgaard

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3695
  • Mobil +45 2565 0241
  • E-mail kakl@di.dk

Relateret indhold