16 virksomheder var repræsenteret på møde med Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba og hans følge.

Foto: Michael Stub
27.01.22 DIB Nyheder

Ukraines udenrigsminister til danske virksomheder: We are open for business!

Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba inviterer danske virksomheder til Ukraine. NTU International har været i landet i ti år og skal netop nu i gang med et 300 millioner euro stort projekt med energieffektivisering.

16 virksomheder var med ganske kort varsel blevet samlet om bordet, da Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba torsdag var på besøg i Dansk Industri (DI). Han gav virksomhederne en status på sikkerhedssituationen i Ukraine, og understregede, at danske virksomheder er meget velkomne i landet.

- Jeg opfordrer danske virksomheder til at se nærmere på Ukraine som en lovende og troværdig handelspartner i midten af Europa. Vi er kun et par timers flyvetur fra Danmark, og vi er “open for business” for alt fra infrastruktur til fødevarer, landbrug, it, energi og meget mere, sagde Dmytro Kuleba.

Blandt de deltagende virksomheder var den rådgivende ingeniørvirksomhed NTU International A/S repræsenteret ved adm. direktør Lars Bentzen. Virksomheden har opereret I Ukraine i 10 år og blandt andet hjulpet landet med udviklingsprojekter indenfor infrastruktur, energi, transport og vand.

- Trods den politiske situation ryster vi overhovedet ikke på hånden. Vi har kontor i Kiev og til februar går vi i gang med et 300 millioner euro stort projekt, hvor vi med medfinansiering fra den Europæiske Investeringsbank EIB skal hjælpe landets kommuner med at energieffektivisere mere end 1.000 offentlige bygninger, fortæller Lars Bentzen.

 

Ukraine har fokus på grøn omstilling

På mødet med Dmytro Kuleba takkede Lars Bentzen Ukraine for et godt samarbejde.

- Landet står rigtig godt med hensyn til samarbejde med investeringsbanken og tiltrækning af internationale investorer. Når investorer melder deres interesse, er det helt afgørende, at myndighederne er parate til at vise velvilje og være professionel modspiller. Det har landet gjort meget for, og der er udsigt til flere reformer, der trækker i den rigtige retning, siger Lars Bentzen.

Han påpeger, at Ukraine er et centralt land, hvad angår transport og infrastruktur.

- I den situation har Ukraine vist vilje og evne til at kunne samle interessenterne om samarbejde til fælles gavn. Og så var jeg meget begejstret for, at Dmytro Kuleba på mødet talte meget om grøn omstilling af Ukraine. Det åbner store muligheder for os, siger Lars Bentzen.

Læs også: Sådan kommer din virksomhed i betragtning til Bidens infrastruktur-milliarder

Danske virksomheder kan bidrage positivt

Mødet med erhvervslivet i Dansk Industri blev ledet af viceadm. direktør Thomas Bustrup. Han glædede sig over, at udenrigsministeren tog sig tid til at mødes med danske virksomheder, og interessen fra de fremmødte var stor.

- Det er ikke hver dag, at en udenrigsminister fra Ukraine besøger Danmark. Når man tænker på den højspændte politiske situation i Ukraine i øjeblikket, sætter vi selvfølgelig stor pris på, at udenrigsministeren kigger forbi Dansk Industri for at tale om mulighederne i landet på nuværende tidspunkt og på sigt. Det er afgørende for landet at bevare gode handelsrelationer. Flere af mødedeltagerne har selv aktiviteter i Ukraine og fik altså mulighed for at drøfte deres situation med landets Udenrigsminister.

Han oplyser, at Ukraine er et land i vækst, og at Danmarks eksport til landet ifølge en frisk opdateret markedsanalyse er steget over de seneste 12 måneder.

- Danske virksomheder kan bidrage til en positiv udvikling i landet. Virksomheder som NTU International og de andre deltagere på mødet bidrager med værdifuld viden og teknologi, der udvikler landet og giver et godt afsæt for den fremtidige udvikling, siger Thomas Bustrup.

Også Dmytro Kuleba oplevede ved mødet en åben og ærlig diskussion om fælles interesser.

- Jeg har sat stor pris på at høre fra de danske virksomheder. Ikke mindst i forhold til udvikling af de ukrainske reform processer, der skal skabe et godt investeringsmiljø for udenlandske investorer i Ukraine, sagde Dmytro Kuleba.

Ud over DI mødes Udenrigsministeren ved sit kortvarige besøg i Danmark med blandt andre udenrigsminister Jeppe Kofod, statsminister Mette Frederiksen.

Læs også markedsfokus om Ukraine

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Helle Bundgaard

Helle Bundgaard

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3065
  • Mobil +45 2949 4637
  • E-mail hbu@di.dk

Relateret indhold