Arkitektens råd: Giv bygningen jakke på
En tæt bygningsskal giver lavere energiforbrug, forbedret driftsøkonomi, mindre miljøbelastning og et rarere indeklima. BJERG Arkitektur giver dig deres bedste energispareråd.
Teksten er skrevet af Mark Krebs, partner og arkitekt hos Bjerg Arkitektur
Danskerne opholder sig i gennemsnit 80-90 procent af tiden inden døre – og en stor del af den tid er for mange mennesker på arbejdspladsen.
Derfor er det altafgørende, at det er et rart og sundt sted at være. Både for vores trivsel, sundhed og koncentrationsevne. Et energioptimeret design er uden tvivl en del af løsningen, og som arkitekter følger derfor et stort ansvar, når vi bygger eller renoverer erhvervsbyggeri.
Hos BJERG Arkitektur har vi altid været stærkt optaget af at designe så energieffektivt som muligt, og i disse tider med tårnhøje energipriser og en tilspidset klimakrise synes det vigtigere end aldrig før.
Vores mange års erfaring siger, at det i den grad kan betale sig – man vil ikke kun opnå store økonomiske besparelser, men også få et bedre indeklima, højne komforten og bidrage til CO2-reducering.
Læs også: Valgkamp: Sådan bliver Danmark klimaneutralt
Husk jakken!
Vores mantra lyder ”Den mest bæredygtige energi er den, vi aldrig bruger”. I de arkitektoniske og tekniske løsninger søger vi derfor at reducere bygningens energibehov og energiforbrug. Det er eksempelvis tilfældet for ombygning og ny hovedbygning for virksomheden Green Instrument og deres hovedsæde i Brønderslev. Her har vi som totalrådgiver sikret energieffektive bygninger, der er rare at opholde sig i, har forbedret driftsøkonomi og er mindre miljøbelastende end de eksisterende kontorfaciliteter var.
En tæt bygningsskal var afgørende for projektet. Forestil dig at du står udenfor i en t-shirt en kold vinterdag. Du fryser, men så snart du får en skjorte på, bliver det lidt lettere at holde varmen. Dog er det også nødvendigt med en sweater og jakke for at kunne holde endnu bedre på varmen og rent faktisk gøre det behageligt at være udenfor.
En bygningsskal fungerer på samme måde: Hvis den er velisoleret og tæt kan bygningen holde på varmen og på den måde mindske udslippet af et energitab og spare på energien til rumopvarmning. Derfor kan det i mange bygninger hurtigt betale sig at efterisolere. Efterisolering af hulmuren er f.eks. et overskueligt indgreb, som i de fleste tilfælde tilbagebetaler sig selv på få år. Mange ældre bygninger i Danmark er også sparsomt isoleret på loftet, men med god plads til at pålægge ekstra isolering.
Læs også: Danmarks naturgasforbrug er faldet næsten 40 procent i år
Udnyt solen optimalt
Det er også et simpelt og billigt energispareråd – både ved renoveringer og nybyggeri – at udnytte solen. Det handler først og fremmest om, at bygningen, størstedelen af vinduespartierne og indretning orienteres mod syd for at tilføre byggeriet så meget varme og lys som muligt – også om vinteren.
Mange ældre kontorbygninger har et dagslysniveau, som er langt under nutidens krav. Det handler ikke om at bruge mere glas, men om at størstedelen orienteres mod syd. Derfor er det ikke noget, der vil koste mere, men til gengæld vil man, når huset er i drift, spare penge på varme- og elregningen. Ældre kontorbygninger har ofte dybe rum, og det kan derfor være vanskeligt for dagslyset at trænge dybt nok ind i rummet. Et større glasparti med energivinduer og en optimal indretning er en del af løsningen.
Solen minimerer behovet for kunstig belysning og varmetilførsel fra f.eks. radiatorer. Dertil kommer andre mærkbare fordele: sollys har en positiv effekt på vores trivsel og sundhed, og de store vinduespartier får rummene til at virke større og skaber en tæt forbindelse til de udendørs omgivelser.
Læs også: Arkitektens bedste energispareråd: Luk solen ind og sæt en prop i træk
Samtænk æstetik og energi
Kvaliteten af vinduerne er naturligvis også vigtig for, at bygningen kan holde optimalt på varmen. Eksempelvis energirenoverede vi i 2015 Bornholm Hospital i 2015 med såkaldte "dobbeltvinduer", som selv regulerer passiv solopvarmning og køling til en vis grad.
Når først man har udnyttet solen i bygningens design og konstruktion, er det også oplagt og effektivt at tænke i tekniske løsninger. På Bornholm Hospital indebar det bl.a. solceller, der blev en integreret og æstetisk flot del af facaden. De særlige paneler reflekterer små bestemte spektre(farver) af sollyset, så beskueren får et varierende syn på facaden, der ændrer farve i takt med døgnrytme og årstid.
Det gav os mulighed for at komme væk fra arkitektur som en ren energimaskine, og der er næppe tvivl, om at behovet og muligheden for at samtænke æstetik og energioptimering kun vil vokse.
Læs også: Virksomheder i fuld gang med grøn omstilling mangler lige nu 10.000 medarbejdere
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.