Strøm fra vindmøller kan blive til grøn gødning

11.10.22 DIB Nyheder

DI jubler over andelsselskabers millioninvestering: Dobbelt grøn jackpot

DI kan ikke få armene ned over, at de fire store, landmandsejede andelsselskaber DLG, Danish Agro, Arla og Danish Crown er gået sammen om millioninvestering i et nyt selskab, der skal undersøge, hvorvidt der kan etableres en produktion af mere bæredygtig gødning på dansk grund.

De fire største andelsselskaber i Danmark DLG, Danish Agro, Arla og Danish Crown har forenet kræfterne for at sænke udledningen af klimagasser hos den enkelte landmand.

Med en tocifret millioninvestering har andelsselskaberne stiftet selskabet Green Fertilizer Denmark, der skal undersøge, hvorvidt der kan etableres en produktion af mere bæredygtig gødning på dansk grund.

I 2021 annoncerede Copenhagen Infrastructure Partners’ Energy Transition Fond en ambition om at bygge Europas største Power-to-X-anlæg, HØST PtX Esbjerg, der skal producere grøn ammoniak på baggrund af vindmøllestrøm fra Nordsøen.

Netop den ammoniak vil blive en central faktor i den mulige etablering af en produktion af mere bæredygtig gødning på dansk jord. Andelsselskabernes initiativ vækker begejstring i Dansk Industri (DI).

- Det kan gå hen og blive dobbelt grøn jackpot! Det er grøn strøm til grøn gødning. Og det er godt for klimaet, godt for fremtidens grønne fødevareproduktion og godt for grøn, dansk forretningsudvikling, siger vicedirektør Anne Højer Simonsen, der er klimachef i DI.

Læs også:V har gode bud på grøn omstilling, mener DI

Verden har en gødningsudfordring

Hun mener, at de fire virksomheder rammer plet på tværs af værdikæder og tager fat på fremtidens løsninger: PtX i form af ammoniak.

- Det kan realisere betydelige CO2-reduktioner herhjemme, og endnu flere globalt, hvis vi kan etablere en grøn og bæredygtig gødningseksport. Det kan vise sig afgørende for bæredygtig planteproduktion i balance med klimaudfordringerne. En virkelig god nyhed og en potentiel gamechanger. Det bakker vi op om i DI, siger Anne Højer Simonsen.

Hun påpeger, at verden netop nu har en udfordring i, at verden producerer for lidt gødning til at brødføde befolkningen.

- Derfor er det både imponerende og vigtigt, at andelsselskaberne med investeringen tager ansvar for ægte grøn omstilling. Det kan blive et forbillede for hele verden. Vi ser frem til at ambitionerne bliver indfriet, siger Anne Højer Simonsen.

Læs også: Tårnhøje fødevarepriser - har aldrig set noget lignende

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anne Højer Simonsen

Anne Højer Simonsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3465
  • Mobil +45 4014 0603
  • E-mail anhs@di.dk

Relateret indhold