I den nuværende regeringesperiode er arbejdsudbuddet øget med meget beskedne 1.700 medarbejdere. Trods krig i Europa, energikrise og inflation mangler erhvervslivet stadig arbejdskraft.

Foto: Getty Images
27.10.22 DIB Nyheder

DI: Ny regering skal øge arbejdsudbud med mindst 50.000

Reformambitionerne skal være store i en ny regering, for erhvervslivet mangler stadig arbejdskraft. Mål om at skaffe ekstra 50.000 hænder og hoveder bør skrives ind i regeringsgrundlag, siger DI-direktør Lars Sandahl Sørensen i dagens udgave af Berlingske.

Valgkampen er gået ind i sin slutspurt. Og mens udsvingene i opbakningen til partier og kandidater fortsat bølger frem og tilbage og skaber stor usikkerhed om sammensætningen af Folketinget efter valget, så står det lysende klart, at manglen på arbejdskraft er præcis lige så fundamentalt et problem, som da de første valgrygter begyndte at svirre.

Dansk Industri minder derfor om, at det er afgørende for en ny regering at være meget specifik i sin målsætning for, hvor meget arbejdsudbuddet skal øges med i den kommende regeringsperiode. 

Det er et opråb, som DI flere gange har været ude med i både radio, TV og aviser i løbet af valgkampen, blandt andet i Danmarks Radio og i dagens udgave af Berlingske. Og det er en problemstilling, som DI vil fortsætte med at være opmærksom på også efter valget. 

- En ny regering – og sådan set et hvert parti – bør være meget ambitiøse, når det kommer til at skaffe arbejdskraft, så vi kan få løst alle de opgaver, der venter inden for den grønne omstilling, digitalisering og på velfærdsområdet. Det er en bunden opgave, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Han fortsætter:

- I DI mener vi, at et øget arbejdsudbud på mindst 50.000 personer i den kommende valgperiode er et ambitiøst, men også et realistisk og ansvarligt bud. En kommende regering bør have det med i sit regeringsgrundlag, som grundlag for initiativer og reformer, der kan skaffe den nødvendige arbejdskraft.

Læs også: Sandahl og Jensen i fælles opråb: Grøn omstilling kræver tusindvis af faglærte

Arbejdsudbud kun løftet med 1.700 i nuværende valgperiode

Erhvervslivet har store ambitioner for Danmark og er klar til at sætte yderligere fart på eksempelvis den grønne omstilling, fortæller Lars Sandahl Sørensen. Men det kræver, at det kommende folketing sikrer ressourcer, arbejdskraft og økonomi nok.

- For tre år siden handlede valgkampen meget om, hvem der kunne love mest velfærd. Jeg håber, at vi denne gang kan få en mere ærlig samtale om, hvordan vi som samfund reelt løfter, prioriterer og finansierer alle de ambitioner, vi har for fremtiden, siger DI-direktøren. 

Vi får ikke en reel grøn omstilling, de bedste uddannelser eller sikre fundamentet under velfærden uden større reformambitioner end vi har haft i den nuværende valgperiode, hvor arbejdsudbuddet kun blev løftet med 1.700 personer, fortsætter DI-direktøren.

Læs også: Det kræver 116.000 årsværk at nå 70 procent CO2-reduktion

Problemet går ikke væk i krisen

I Danmark er der i øjeblikket en rekordhøj beskæftigelse, og selvom den skulle falde lidt, ændrer det ikke grundlæggende på situationen.

- Det her problem går ikke væk. Selv i en tid med landkrig i Europa, energikrise og en buldrende inflation, så mangler vi stadig arbejdskraft i erhvervslivet. Og vi kommer til at mangle endnu flere fremadrettet, for der er så mange opgaver, vi gerne vil have løst, fortæller Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Sandahl med opråb: Vi må ud af det kollektive selvbedrag

Tre veje til at komme i gang

Han peger selv på tre steder, hvor en ny regering kan begynde.

- En lettelse af skatten på arbejde er det, der giver allermest til et øget arbejdsudbud. Så er det vigtigt at se på udenlandsk arbejdskraft, som virkelig har løftet dansk økonomi, og her kunne vi til en start kigge på ansøgerlandene til EU. Og så er det vigtigt at få kigget på de mange forskellige tilbagetrækningsordninger, vi har. Det vil da være en begyndelse, siger Lars Sandahl Sørensen.

Udover reformer, der skal fremme dansk økonomi og øge arbejdsudbuddet, er DI’s valgprioriteter et byrdestop for erhvervslivet, og at Danmark kommer i mål med 70 procent-målet for CO2-udledninger og bliver klimaneutrale.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold