- Det er dybt problematisk, at så mange virksomheder oplever problemer med bøvl og byrder. Og det er et oplagt sted at sætte ind, hvis vi både vil gøre hverdagen lettere for virksomhederne og øge Danmarks konkurrencekraft. Og tilmed behøver det ikke koste noget. Det kræver blot, at vi tænker os godt om, siger vicedirektør Kim Haggren.

07.10.22 DIB Nyheder

4 ud af 10 danske virksomheder slås med administrative benspænd

Fire ud af ti danske virksomheder svarer i en måling fra EU's Eurobarometer, at kompleksitet i de administrative procedurer er et problem for at drive forretning i Danmark. Ifølge Dansk Industri (DI) er det særligt de små- og mellemstore virksomheder, der er ramt.

Komplekse administrative procedurer topper listen over problemer ved at drive virksomhed i Danmark. Det viser en ny rundspørge foretaget af Eurobarometer med 12.790 virksomheder i EU, heraf 503 danske virksomheder.

I alt er det 39 procent af virksomhederne, som har problemer med de administrative benspænd. I samme måling svarer 30 procent, at lovgivning og politik, der konstant ændre sig er et problem. Mens 25 procent peger på skattesatserne, som et problem ved virksomhedsdrift i Danmark.

Ifølge vicedirektør i Dansk Industri (DI) Kim Haggren er det nedslående, at så mange virksomheder oplever problemer med de administrative procedurer.

- Det er dybt problematisk, at så mange virksomheder oplever problemer med bøvl og byrder. Og det er et oplagt sted at sætte ind, hvis vi både vil gøre hverdagen lettere for virksomhederne og øge Danmarks konkurrencekraft. Tilmed behøver det ikke koste noget. Det kræver blot, at vi tænker os godt om, siger vicedirektør Kim Haggren.

Han fortæller, at DI konkret efterlyser, at der indføres et regelloft, hvorved en ny regel betyder farvel til gammel.

- Vi skal have udryddet de unødige administrative benspænd. De tjener intet godt, siger han.

Læs også: Valgkamp: Byrdestop for erhvervslivet

SMV’er rammes hårdt

Vicedirektøren fra DI fortæller, at de især er de små og mellemstore virksomheder, der rammes hårdt, fordi de ofte har færre ressourcer til at håndtere det administrative arbejde.

Ganske ofte er det indberetninger til Danmarks Statistik, Feriekonto, indberetninger om arbejdsmiljø, NemRefusion – der håndterer sygedagpenge – og indberetninger til SKAT, der volder virksomhederne problemer.

På kommunalt plan er det ofte byggesagsbehandlingen, der giver virksomhederne grå hår. Her er det ikke kun ansøgningen om godkendelse, der er tung, men også selve sagsbehandlingen hos kommunerne, der ofte trækker ud, fortæller Kim Haggren.

- Der er et oplagt potentiale for at gøre det lettere at drive virksomhed i Danmark. Det er et potentiale, som politikerne bør gribe – både af hensyn til virksomhederne og af hensyn til samfundet, siger Kim Haggren fra DI.

Står det grelt til med de administrative benspænd i Danmark, så er situationen i EU endnu værre, viser Eurobarometers måling. For de mange danske virksomheder, der både er aktive i ind- og udland, er der altså udsigt til kompleksitet i både ind- og udland, påpeger Kim Haggren.  

Grafik: Administrative problemer topper problemliste

 

Sag

Andel af virksomheder, der opfatter det som et problem

Kompleksitet i de administrative procedurer

39

Lovgivning og politik, der konstant ændrer sig

30

Skattesatser

25

Restriktive arbejdsmarkedsregler

20

Adgang til finansiering, herunder kreditter

20

Politiske vennetjenester og nepotisme

15

Utilstrækkelig infrastruktur

14

Korruption

 

 

Kilde: Eurobarometer. Rundspørge blandt 12.790 virksomheder i EU, heraf 503 danske virksomheder. Offentliggjort juli 2022. 

 

 

 

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Kim Haggren

Kim Haggren

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3449
  • Mobil +45 2124 4608
  • E-mail kih@di.dk

Relateret indhold