Ørsted og CIP præsenterede tirsdag planerne om at vil bygge fire havvindparker, der kan producerer 5,2 GigaWatt grøn strøm til især tung transport og tung industri. Præsentationen foregik hos DI.

25.10.22 DIB Nyheder

Giga-projekt skal booste dansk havvind i lyntempo

Ørsted og CIP vil bygge fire store havvindparker, der i 2027 kan løfte udviklingen af nye energikilder til den tunge industri og transport. DI ser afgørende potentiale og opfordrer til hurtig grønt lys fra myndigheder.

Med fire store havvindprojekter i Nordsøen og Østersøen vil de to projektudviklere Ørsted og Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) løfte den grønne danske energiproduktion op i en ny liga.

De to virksomheder vil i partnerskab i løbet af fem år bygge vindmølleparkerne og derefter stå for driften. Ansøgningen om projektet er tirsdag landet på bordet hos Energistyrelsen, hvor målet er, at den såkaldte åben-dør proces skal bane vejen for en relativ hurtig godkendelse.

Læs mere om projektet her

Rasmus Errboe, Regionsdirektør for Kontinentaleuropa hos Ørsted, ser projekterne som vejen til, at Danmark kan bevare sin førerposition inden for havvindindustrien.

-  Det kan skabe fundamentet for at kickstarte den næste fase af et dansk erhvervseventyr inden for produktion af grøn brint og grønne brændstoffer. Jeg er meget begejstret for partnerskabet med CIP, hvor vi samler vores unikke kompetencer og viden for at udvikle en væsentlig del af Danmarks havvindressourcer, siger han.

Torsten Lodberg Smed, der er seniorpartner hos CIP, ser det som en oplagt god ide at gå sammen om ”danmarkshistoriens største udbygning af havvind”.

- Hvis det lykkes os at gennemføre projekterne, vil vi desuden sikre den grønne strøm, som er nødvendig for at give den danske Power-to-X-industri et tiltrængt skub frem, og vi er glade for opbakningen fra de danske pensionskasser og deres medlemmer, som prioriterer og investerer i den grønne omstilling, siger han.

Læs også: Virksomhed: Bureaukratisk bøvl bremser vækst i grøn energi

DI: Brug for grønt lys hurtigt

DI hilser projektet meget velkommen, og opfordrer til en hurtig godkendelse af projekterne.  

- Det er fantastisk, at to danske frontløbere i den globale vindindustri går sammen. Hvis samarbejdet skal blive en succes, så kræver det, at myndighederne hurtigt får gang i sagsbehandlingen. De to selskaber udviser et imponerende grønt lederskab og de trækker tilsammen på en meget stor international erfaring, der kan inspirere i resten af verden, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

DI-direktøren henviser til den politiske aftale om ny energi (Power-to-X) fra marts, der netop er baseret på en acceleration af udbygningen af vedvarende energi. Det kan dette havvindsamarbejde bane vejen for.

- Efterspørgslen på at kunne sejle, flyve og producere klimavenligt er kæmpestor og Danmark har potentialet til at levere. Det nye havvindsamarbejde kan blive et afgørende skridt for dansk produktion af grøn brint og forskellige power-to-x produkter, der både hjælper Danmark og resten af verden med at vinke farvel til fossil energi, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI-plan: Sådan får vi 100 procent grøn energi i 2030

Fakta

Ørsted og CIPs havvindprojekt:

  • Fire havvindparker: I Nordsøen er det Vikinge Banke (1,1 GW) og Jyske Banke Nord (1,1 GW). I Østersøen er det Bornholm Bassin Syd (1,5 GW) og Bornholm Bassin Øst (1,5 GW).
  • Projekterne vil med i alt 5,2 GW mere end fordoble Danmarks nuværende mængde havvind.
  • Projekter etableres uden bidrag fra danske skatteydere.
  • Parkerne skal være færdige i 2027/2028.
  • Produktionen skal målrettes nye energikilder til tung industri og tung transport.
Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold