Med næsten 3000 solskinstimer årligt, har Portugal adgang til rigelige mængder solenergi til favorable priser.

27.10.22 DIB Nyheder

Portugal efterspørger danske løsninger i jagten på at blive ny Power-to-X hub i Europa

Portugal går målrettet efter at blive Europas nye Power-to-X hub. Derfor har den portugisiske regering lanceret en national strategi for grøn brint, dedikeret midler til grøn omstilling og Power-to-X og sikret sol og vind til favorable priser. Her får Portugal brug for danske løsninger til at nå i mål.

Portugal har ambitiøse mål for den grønne omstilling med strategier for reduktion af udledningen af drivhusgasser frem mod klimaneutralitet i 2050. Vejen hertil er en stærk satsning på vedvarende energi.

Konkret har den portugisiske regering et mål om:

 • Øge andelen af ​​vedvarende energi i det nationale bruttoenergiforbrug til 47 pct. inden 2030 (ca. 30 pct. i dag).
 • At 80 pct. af el-produktionen skal komme fra vedvarende energikilder i 2026 (ca. 60 pct. i dag).

Begge initiativer vil føre til en markant stigning i Portugals efterspørgsel på grøn teknologi. Det vil åbne mange nye eksportmuligheder for danske virksomheder, som har speciale i teknologi og løsninger indenfor vedvarende energi.

Portugals strategi for grøn brint

Power-to-X (PtX), hvor grøn elektricitet omdannes til brint, eller andre brint-baserede produkter via elektrolyse og videreforædling, er et område, som den portugisiske regering satser stærkt på. Regeringen lancerede allerede i 2020 en national strategi for grøn brint for at opbygge en grøn brintindustri og gøre Portugal til en førende hub for grøn brint og PtX i Europa.

Strategien har blandet mål om:

 • Elektrolyse-kapacitet på 2,5 GW i 2030.
 • Klare mål for andelen af grøn brint i energiforbruget i specifikke sektorer.
 • Grønne investeringer på 7-10 mia. euro frem til 2030.
 • Opbygning af PtX-clusters flere steder i landet (se boksen).

Store projekter er på vej

Siden starten af 2022 er de første projekter begyndt at se dagens lys. En stor del af midlerne til PtX-projekterne kommer fra  Portugals nationale genopretningsplan. Her er der afsat 185 mio. euro til projekter i 2021-2025.

Det er med god grund, at den portugisiske regering har valgt at satse på PtX. Med næsten 3000 solskinstimer årligt, har Portugal adgang til rigelige mængder solenergi til favorable priser. Regeringen har stærkt fokus på at udbygge solkapaciteten yderligere, hvor man forventer at gå fra en kapacitet på 2 GW i år til 9 GW om 4-5 år.

Herudover satser Portugal også på vindenergi, hvor man har en nuværende onshore-kapacitet på 5,6 GW og et kommende offshore udbud i 2023 på 10 GW på vej. Med andre ord er der god adgang til vedvarende energikilder som input til PtX-produktion.

Herudover har Portugal i flere områder god infrastruktur ift. tilkobling til energinettet, nærhed til vedvarende energikilder, interkonnektivitet og havnekapacitet, der muliggør eksport af PtX. Portugal satser særligt på at lave dybvandshavnen i Sines, cirka 100 kilometer syd for Lissabon, til den primære cluster for PtX-produktion, hvor der allerede er flere projekter under udvikling. Også i Porto nordpå og Nazaré i det centrale Portugal arbejdes der på at etablere PtX-clusters.

Læs også: Stort eksportpotentiale i Portugals genopretningsplan – Sådan bliver du leverandør

Stor interesse for danske PtX-løsninger – Sådan bliver du leverandør

Aktiviteten i Portugal indenfor PtX er med andre ord ved at tage fart, og potentialet samt interessen for danske virksomheder er stort.

- Man har lagt grundstenene til den portugisiske PtX-hub nu, og vi forventer klart øget aktivitet på området de kommende år - blandt andet med forventede udbud under strategien. Når vi taler med stakeholdere hernede, er der stor interesse for danske løsninger indenfor PtX og en erkendelse af, at Portugal har behov for input udefra for at nå sit mål om at blive en førende PtX-hub i Europa. Så det er et godt tidspunkt for danske virksomheder at begynde at se på potentielle muligheder indenfor PtX i Portugal, siger Vibe Balthazar-Christensen, politisk og kommerciel rådgiver på Den Danske Ambassade i Lissabon

Lige nu søger Den Danske Ambassade i Lissabon interesserede danske virksomheder med løsninger og underleverandører for PtX til en dansk delegation til det portugisiske Green Hydrogen Summit 2023. Det kan du læs mere om her.

Er du interesseret i at høre mere om, hvad ambassaden kan tilbyde i forhold til erhvervsfremstød, eller hvis du vil vide mere om mulighederne indenfor PtX i Portugal, er du meget velkommen til at kontakte ambassaden og DI Energi.

Faktaboks: 

2030-mål i Portugals strategi for grøn brint

 • Investeringer i projekter 7-9 mia. euro
 • Støtte til CAPEX og OPEX 900-1.000 mio. euro
 • Reduktion i import af naturgas og ammoniak: 590-920 mio. euro
 • 5 pct. grøn brint i det endelig energiforbrug
 • Op til 5 pct. grøn brint i industriens energiforbrug
 • Op til 5 pct. grøn brint i vejtransportens energiforbrug
 • 10-15 pct. injektion af grøn brint i naturgasnettet
 • 50-100 grøn brint tankstationer
 • 2-2,5 GW installeret elektrolyse-kapacitet
 • 450-750 tunge passager og godstransport køretøjer

Kontakt

Den Danske Ambassade i Lissabon

Vibe Balthazar-Christensen

Politisk og kommerciel rådgiver

Tlf.: +351 91 371 1561

E-mail: annbat@um.dk

DI Energi

Hans Peter Slente

Chefkonsulent

Tlf.: +45 3377 3722

E-mail: hps@di.dk

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Bertil Egger Beck

Bertil Egger Beck

Chefkonsulent

 • Direkte +45 3377 4695
 • Mobil +32476172748
 • E-mail beeb@di.dk

Relateret indhold