Fabriksejer Karsten Damm prioriterer en optimering af energiforbruget højt, men  skilter ikke med indsatsen, for det skal ikke opfattes som greenwashing, som han konstaterer.

Foto: Låsbysmeden
03.10.22 DIB Nyheder

Maskinfabrik slukkede for gassen efter Putins angreb

Ruslands krigserklæring forstærker fabriksejer Karsten Damms  grønne omstilling. Solceller, varmepumper, isolering og et særligt nitrogenanlæg halverer nu energiforbruget.

Vi rykkede stikket ud til gasfyret i marts – og det kommer ikke i igen. Sådan reagerede Karsten Damm, da Rusland gjorde alvor af truslerne om at invadere Ukraine. Han var ikke i tvivl om, at det skulle være slut med at bruge den russiske gas.

- Det var jo helt vildt, det som skete i Ukraine. Og vi frøs jo godt nok lidt på fabrikken i de første par måneder. Men så blev det heldigvis varmere, fortæller han.

Fokus på energien

Karsten Damm ejer Låsby Smede- og Maskinfabrik – i daglig tale Låsbysmeden – der er en virksomhed med syv medarbejdere, der primært arbejder som underleverandør til industrien, der har brug for dele til betonblandere og syrefaste konsoller til overliggere ved døre og vinduer.

Og så er det en virksomhed, der prioriterer en optimering af energiforbruget højt. Karsten Damm skilter ikke med den indsats. ”Det skal jo ikke opfattes som greenwashing” som han konstaterer. Men i løbet af to  års investeringer forudser han nu en  halvering af energiforbruget – og med snarlige investeringer i varmepumper er målet at nå endnu længere. I en tid, hvor energipriserne mangedobles er den ambition blevet endnu mere relevant.

Læs også: Top 10 - Industriens største gassparere

Solceller tjent hjem på den halve tid

- Vi har været lidt heldige set i lyset af udviklingen i år. Den 15. marts tog vi nemlig vores solcelleanlæg i brug og har siden produceret 49 megawatt, hvilket svarer til cirka halvdelen af vores elforbrug. Vi har sparet omkring 57.000 kr. på de første tre måneder, siger Karsten Damm og fortsætter:

- Da vi investerede 350.000 kr. i solceller ved årets start forventede jeg, at pengene var tjent hjem på seks år. Som det ser ud nu, klarer vi det på tre år.

Solcellerne på maskinfabrikkens tag er et af de seneste tiltag for Låsbysmeden. Det første var indkøbet af en såkaldt nitrogengenerator, så virksomheden selv producerer den nødvendige nitrogen, der bruges til at køle fabrikkens fiberlaser, som skærer stålet op. Ved selv at producere nitrogen spares store beløb på transport og indkøb af batterier med nitrogengas.

Dermed har de også reduceret forbruget af gas, mens strømmen til generatoren kommer fra fabrikkens solceller.

Læs også: Spareråd - Luk solen ind og sæt en prop i træk

Da vi investerede 350.000 kr. i solceller ved årets start forventede jeg, at pengene var tjent hjem på seks år. Som det ser ud nu, klarer vi det på tre år. Karsten Damm, ejer, Låsby Smede- og Maskinfabrik

Grøn omstilling skal kunne betale sig

Låsbysmeden kan samtidig bruge overskudsvarmen fra fiberlaseren til rumopvarmning, hvilket reducerer varmeregningen, mens fabrikken også bliver efterisoleret for at styrke energieffektiviseringen.

Karsten Damm ser god mening i den grønne omstilling, også fordi han forventer, at det bliver et stigende krav fra kunderne.

- Det vigtigste er dog, at den grønne omstilling skal kunne betale sig for os som virksomhed. Og det kan den på flere områder, men der er plads til forbedringer. Eksempelvis vil jeg gerne placere solceller på nogle haller vi har lidt længere væk. Men det kan ikke betale sig, for vi kan ikke overføre strømmen hertil uden at det koster os penge, fortæller han.

Problemet er, at hallerne er på en anden matrikel med sin egen elmåler. Som reglerne er tvinger det virksomheden til først at sælge den overskydende strøm til elnettet og siden købe den tilbage på fabrikken. Det giver et tab i differencen mellem købs- og salgspris, som gør at det ikke kan betale sig for Karsten Damm at bruge en million kr. på at sætte solceller op på hallernes tage.

Uanset dette er opfordringen til andre virksomheder, der er interesseret i at spare på energien utvetydig:

- Det er bare med at komme i gang, siger Karsten Damm.

Læs også: Nipper - Vi havde intet dilemma omkring russisk gas

DI: Grøn plan gør os uafhængig af russisk gas

Hos DI ser branchedirektør for DI Energi Troels Ranis Låsbysmedens indsats som et godt eksempel andre virksomheder kan lade sig inspirere af.

Danmark og resten af verden oplever den værste energikrise i nyere tid, og vi skal hurtigst muligt løsrive os fra russisk energi. Låsbysmeden drejer på mange af de rigtige håndtag på samme tid, siger Troels Ranis og uddyber:

- Karsten Damm har investeret i solceller, så han producerer sin egen energi. Dertil er varmepumper på vej, og maskinfabrikken er i gang med at effektivisere sit energiforbrug, så behovet for energi og den tilhørende regning bliver mindre. Dermed bidrager virksomheden til, at Danmark når de overordnede mål.

Troels Ranis slår også fast, at DI arbejder for at fjerne de benspænd for den grønne omstilling, der kan vise sig undervejs. Og han mener også, at dansk erhvervsliv bidrager godt til energibesparelser og er gode til at finde dem.

- Det er samtidigt glædeligt, at Erhvervspuljen fra og med 1. november er åben for ansøgninger igen – og denne gang i en langt bedre og mere smidig udgave. Eksempelvis er man støtteberettiget, hvis man både reducerer energiforbruget og CO2-udslippet, afrunder Troels Ranis, DI Energis branchedirektør.

Dansk Industri har netop fremlagt 26 initiativer, der i 2027 vil gøre Danmark uafhængig af naturgas og tre år senere helt uafhængig af fossilt energi.

Læs hele DI’s grønne plan her

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold