Lars Sandahl Sørensen adm. direktør i DI og Claus Jensen, forbundsformand for Dansk Metal vil have manglen på faglærte ind i valgkampen.

Foto: Camilla Weigel
14.10.22 DIB Nyheder

Sandahl og Jensen i fælles opråb: Grøn omstilling kræver tusindvis af faglærte

Under et besøg på virksomheden MAN Energy Solutions kom Lars Sandahl Sørensen adm. direktør i DI og Claus Jensen, forbundsformand for Dansk Metal med et fælles opråb om mangel på faglærte til indfrielse af Danmarks grønne ambitioner.

Hvis Danmark skal kunne indfri de grønne ambitioner, kommer vi til at mangle tusindvis af faglærte. Det bør valgkampen handle meget mere om. Sådan lyder et fælles opråb fra arbejdsgiverne Dansk Industri og lønmodtagerne Dansk Metal under et besøg på virksomheden MAN Energy Solutions.

Baggrunden for den fælles opfordring er, at Danmark frem mod 2030 kommer til at mangle 116.000 hænder alene i industrien, hvis Danmark skal lykkes med at reducere CO2-udslippet med 70 procent i 2030. Halvdelen vil være faglærte som smede og mekanikere, og de er i forvejen en mangelvare ude i virksomhederne.

- Tallene taler deres tydelige sprog, for vi kommer ikke i mål med den grønne omstilling, hvis der mangler over 50.000 faglærte medarbejdere til at bygge fremtidens vindmøller, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Læs også: Det kræver 116.000 årsværk at nå 70 procent CO2-reduktion

Ingen udsigt til reformer

Erhvervsskolerne og manglen på faglærte fylder ikke meget i valgkampen. Det bør ændre sig, mener DI og Dansk Metal.

- Politikerne har lavet rigtigt mange gode og nødvendige aftaler, så Danmark er blevet et grønt foregangsland. Men det er bare ikke nok, for vi mangler alle dem, der skal føre ambitionerne ud i livet. Sandheden er jo desværre, at det slet ikke kan lade sig gøre at lave den grønne omstilling i Danmark, hvis vi ikke får mange flere dygtige faglærte. Det kræver massive investeringer i erhvervsuddannelserne, og at politikerne tør tage et opgør med de skævheder, der er i uddannelsessektoren. Det burde fylde meget mere i valgkampen, siger Claus Jensen, forbundsformand for Dansk Metal.

Der er dog ikke udsigt til reformer på uddannelsesområdet, som sikrer et mere balanceret arbejdsmarked. Samtidig viser en ny stikprøve blandt de tekniske skoler et markant fald i antallet af lærlinge - optaget på anden del af grundforløbet er faldet med 20 procent på bare ét enkelt år. Derfor mener både Dansk Industri og Dansk Metal, at udviklingen kalder på resolut politisk handling.

- Vi er helt enige med fagbevægelsen i, at problemet kræver resolut politisk handling. Det tager flere år at få sit smedebrev, men manglen på medarbejdere slår allerede nu markante revner ude i samfundet. Derfor er det helt afgørende, at vi sætter markant ind, hvis Danmark skal løse fremtidens klimaudfordringer, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Valgkamp: Sådan bliver Danmark klimaneutralt

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Signe Tychsen Philip

Signe Tychsen Philip

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3283
  • Mobil +45 2565 9282
  • E-mail siph@di.dk

Relateret indhold