Syv partiledere og en finansminister var onsdag klar med bud på løsninger på virksomhedernes udfordring med at skaffe nok kvalificeret arbejdskraft ved DI's valgdebat hos AAK i Aarhus.

Foto: Anders Bach
12.10.22 DIB Nyheder

Valgdebat: Partiledere vil sikre mere arbejdskraft trods krisestemning

DI’s valgmøde i Aarhus med toppolitikere afslørede en generel stor vilje til at hjælpe landets virksomheder med at få flere hænder og hoveder.

Mangel på arbejdskraft kom helt i top på den politiske dagsorden onsdag, hvor Dansk Industri i samarbejde med Aarhus-virksomheden AAK var vært for det første og af to partilederdebatter inden stemmesedlerne glider i urnerne den 1. november.

AAK kæmper med at skaffe nok nye medarbejdere til at sikre virksomhedens vækstmuligheder, der samtidig skærer 90 procent af virksomhedens CO2-udledning. 

Syv partiledere og en finansminister var klar med bud på løsninger, der - hvis de føres ud i livet i en ny valgperiode – kan love godt for mange grene af dansk erhvervsliv. Politikerne anerkendte, at flere hænder og hoveder er afgørende for velfærdssamfundets udvikling – også selv om Danmark aktuelt er i krisestemning og frygter fyringsrunder.

Løsningerne koncentrerede sig om at sikre bedre adgang til internationale medarbejdere samt at give erhvervsuddannelserne et løft, så der bliver flere faglærte til de mange ledige stillinger.

Venstre-formand Jakob Ellemann tog afsæt til de økonomiske vismænd, der i en ny rapport forventer, at der snart er 100.000 færre på arbejdsmarkedet.

- Men det betyder ikke, at vi ikke længere mangler hænder. Det betyder, at vi skal se på de strukturelle udfordringer. Vi mangler folk med naturvidenskabelige uddannelser. Vi mangler faglærte på erhvervsskolerne. I dag stopper halvdelen undervejs i deres erhvervsuddannelse. Derfor vil vi også investerer 400 mio. kr. i erhvervsuddannelserne hvert år, sagde han.

Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, pegede på problemer med hele kulturen omkring erhvervsuddannelserne, hvor eleverne føler sig isoleret fra eksempelvis gymnasieelever.

- Jeg mener, vi bliver nødt til at se på en mere integreret ungdomsuddannelse, hvor alle starter samme sted i et fælles miljø, hvorfra de så senere kan søge videre i en erhvervsuddannelse. Vi kan måske lade os inspirere af Sverige, for hvis vi bliver ved med at lappe på det nuværende system, så lykkes det ikke, sagde han.

DI om valgkampen: Massive udfordringer kalder på konkrete svar

Skoleelever ud i virksomheder

Danmarksdemokraternes Inger Støjberg så også et behov for at se på kulturen og anbefalede at udvikle gymnasiet.

- Gymnasiet skal rettes ind, så der også er tekniske fag, i erkendelse af, at rigtigt mange gerne vil stå med en rød hue på hovedet en dag. Det kan hurtigt sættes i gang, sagde hun.

De konservatives leder, Søren Pape, så behov for større samarbejde med virksomhederne, så folkeskoleelever en dag om ugen kunne komme i praktik – eller hvor nogle af virksomhedernes medarbejdere blev frikøbt til at undervise på skolerne.

- Pytagoras’ læresætning giver meget mere mening i tømmerværkstedet end den gør i klasseværelset, sagde han.  

SF’s formand Pia Olsen Dyhr så også behov for flere tekniske fag i folkeskolen.

- Vi skal tage fat om nællens rod og få nogle flere praktiske fag. Vi har mange ufaglærte i Danmark, der skal omskoles nu for at kunne besætte de job, vi mangler folk til, sagde hun.

Artikel fortsætter under video.

Læs også: Valgkamp: Mangel på medarbejdere hæmmer Danmark

Se hele partilederdebatten fra Aarhus her.

Øget international arbejdskraft

Virksomhederne skal også have lettere adgang til internationale medarbejdere. Det var der bred enighed om.  

Finansminister Nicolai Wammen (S) henviste til den aftale fra juni, der i en treårig periode nedsatte beløbsgrænsen til 375.000 kr.

- Jeg vil gerne takke rigtigt mange her om bordet for vores aftale om international arbejdskraft. Det betyder, at virksomhederne kan hente 15.000 udenlandske medarbejdere her til. Den aftale brugte vi for lang tid på at blive enige om, sagde han.

Den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen var enig i at, der skulle gøres lettere at hente udenlandske medarbejdere til Danmark.

- Og når vi besætter en specialist stilling i Danmark, bliver der også skabt andre nye job, sagde hun.

Læs også: 4 gode råd til indflydelse og lydhørhed i valgkampen

Velfærdsteknologi frigør varme hænder

Partilederne drøftede også muligheden og grænsen for senere tilbagetrækning blandt seniorer, for på den vis at bremse tabet af ressourcer og erfaring. Og til sidst angreb partierne problemstillingen fra en anden vinkel, nemlig ved at se på velfærdsteknologien, som et redskab til at frigøre varme hænder i sundhedssektoren til plejeopgaver.

Skanderborg-virksomheden Tunstall, der blandt andet leverer digitale vagtcentraler, blev afsættet for den debat. Ved at håndtere vagtopkald fra ældre borgere frigøres plejepersonalet til andre opgaver. Tunstall har i dag et godt samarbejde med 32 kommuner, men bliver bremset, når virksomhedens digitale løsninger står for tilsynet med patienter i eget hjem.  

Bag begrænsningerne ligger en angst for digitaliseringen, mente Jakob Ellemann, mens Nye Borgerliges partiformand Pernille Vermund fremhævede, at det var vigtigt at kommunerne fik større frihedsgrad til at vælge private løsninger.

- Og vi er nødt til at trække politikerne ud af ligningen. Pengene skal følger borgerne. Det er nødvendigt for at komme bureaukratiet til livs, sagde hun.

Efter debatten drog partilederne videre ud i valgkampen. Dansk Industri er klar med endnu en partirunde i Aalborg i slutningen af oktober. Den foregår hos Blue World Technologies med fokus på klima og energiforsyning.

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold