2030-legatet blev lanceret fredag den 4. november til en konference afholdt i samarbejde mellem Andel og Ungeklimarådet.

Video: Andel
07.11.22 DIB Nyheder

Andel lancerer legat for at lokke unge til erhvervsuddannelserne

Unge, der vil være elektrikere, smede, VVS’ere, industriteknikere, procesoperatører eller automatiktekniker på én af Region Sjællands fem erhvervsskoler fra 2023 kan få 2030 kr om måneden fra nyt legat stiftet af virksomheden Andel.

VVS’ere, industriteknikere og procesoperatører vil spille en afgørende rolle for vores fælles fremtid. Uden dem bliver det rigtig svært at få de nødvendige havvindmøller, energieffektiviseringer, robuste elnet, Power-To-X anlæg og den grønne biogas, der er afgørende for at omstille vores energiproduktion og energiforbrug i en mere vedvarede og klimavenlig retning.

Men antallet af ansøgere til erhvervsuddannelsernes grundforløb II falder. De seneste tal fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at der er startet cirka 7.500 færre elever fra januar til august 2022 sammenlignet med samme periode i 2021. Og i Region Sjælland er situationen endnu mere akut, idet der her gennemsnitligt er færre, som gennemfører en ungdomsuddannelse end i resten af Danmark.

Denne tendens vil virksomheden Andel forsøge at modgå med et nyt 2030-legat, der skal motivere flere til at søge ind og gennemføre en af de uddannelser, der er så vigtige for den grønne omstilling, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Læs også: 3 ud af 10 virksomheder dropper gas

DI roser tiltaget

Ifølge Jesper Hjulmand, Andels adm. direktør, er der ingen tvivl om, at der skal akut fokus på udfordringen her og nu:

- Vi har for kort tid siden lanceret vores ambitiøse strategi med milliardinvesteringer i grøn omstilling af energisystemet og samfundet generelt. Andel er en aktiv medspiller i planerne om danske energiøer, vi engagerer os i nye havvindmølleprojekter, investerer i Power-to-X, moderniserer elnettet på Sjælland og udbygger ladeinfrastruktur til elbiler i hele Danmark. Men der mangler ’hænder’. Og det er en akut udfordring. Det ser vi allerede nu lysende klart, når vi søger faglærte. Så lad os fejre vores engagerede unge og hjælpe dem igennem en kompetencegivende uddannelse. Det er det, vi vil med vores 2030-legat.

Tiltaget får ros fra Dansk Industri, hvor Signe Tychsen Philip, underdirektør med ansvar for erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser, bekræfter behovet for faglærte i den grønne omstilling.

- Hvis vi skal nå vores mål om grøn omstilling i Danmark, er der brug for at tænke nyt. Afprøve nye værktøjer og nye måder at nå de unge på. Derfor er det et meget spændende initiativ, som Andel kommer med. Det glæder vi os til at følge, for vi har brug for, at langt flere unge ser mulighederne i erhvervsuddannelserne, Signe Tychsen Philip.

Læs også: 27 lærlinge hyldet med ærefuld pris

 

Fakta

Hvem kan søge?

2030 Legatet udgør 2.030 kr om måneden, og man kan modtage det i op til 12 måneder (6 mdr. på grundforløb 2 samt de første 6 mdr. af hovedforløbet). Andel uddeler det til elever efter ansøgning, der er optaget fra den 1. januar 2023 og frem til januar 2025 på en uddannelse som enten elektriker, smed, VVS, industritekniker, procesoperatør eller som automatiktekniker på én af Region Sjællands fem erhvervsskoler. Man skal være flyttet hjemmefra og have folkeregisteradresse i regionen for at være berettiget til 2030-legatet.

Læs mere og ansøg om legatet

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Signe Tychsen Philip

Signe Tychsen Philip

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3283
  • Mobil +45 2565 9282
  • E-mail siph@di.dk

Relateret indhold