Over halvdelen af 729 SMV’er i "cyberbarometeret" oplever en eller flere konkurrencefordele af deres cybersikkerhedstiltag.

25.11.22 DIB Nyheder

SMV’er vinder på øget cybersikkerhed

En ny, stor undersøgelse af danske små og mellemstore virksomheders arbejde med cybersikkerhed viser for første gang en klar sammenhæng mellem cybersikkerhed og konkurrenceevne.

”Cybersikkerhed er ikke alene et forsvar mod it-kriminalitet, men i stigende grad en forudsætning for at drive en sund forretning.”

Sådan  lyder budskabet fra Malene Stidsen, programchef i Industriens Fonds Cyberprogram, på baggrund af en ny undersøgelse fra ”cyberbarometeret”, som er en den af fondens indsats for at skabe et cybersikkert dansk erhvervsliv i verdensklasse.

Over halvdelen af de 729 SMV’er i undersøgelsen nikker ja til, at de oplever en eller flere konkurrencefordele af deres cybersikkerhedstiltag. Barometeret tegner også et tydeligt billede af, at jo flere sikkerhedstiltag, virksomheden implementerer, jo større er oplevelsen af konkurrencefordele. Et billede, der går igen på tværs af brancheskel.

- Det stigende fokus på cybertruslen samt voksende krav til databeskyttelse fra både myndigheder, samarbejdspartnere og investorer nødvendiggør, at også danske virksomheder styrker deres sikkerhed. Samtidig er det positivt, at det arbejde også styrker konkurrenceevnen, som undersøgelsen understreger, siger Malene Stidsen.

Læs også: Slip for bøvl og byrder: Betal kun moms i ét EU-land

Cyberbarometeret tager temperaturen på sikkerheden

Industriens Fond planlægger, at cyberbarometeret hvert år fremover skal tage temperaturen på, hvordan arbejdet med den digitale sikkerhed i virksomhederne skaber forretningsmuligheder. Indsigterne i første måling vil således være et benchmark for kommende, årlige målinger.

- Cyberbarometeret skal sætte fokus på det store potentiale, der ligger i at arbejde strategisk og proaktivt med cybersikkerhed som en konkurrencefordel. Men barometeret skal også give en pejling af, hvad vi i Industriens Fonds Cyberprogram skal have fokus på, siger Malene Stidsen.

Hun tilføjer:

- En af de helt centrale ting, som jeg noterer mig er, at sikkerhedskravene til underleverandørerne bliver skærpet i takt med, at flere cyberangreb kommer ind via virksomhedernes værdikæder. Enhver virksomhed er altså ikke stærkere end sit svageste led. Det er et område, vi vil sætte fokus på, siger Malene Stidsen.

Læs også: Opgør med jungle af krav fra offentlige myndigheder

Brug også D-mærket

I Dansk Industri kommer undersøgelsens resultater ikke bag på Morten Rosted Vang. Som fagleder for digital ansvarlighed og sikkerhed så han dog gerne, at cybersikkerhed kom endnu højere op på dagsorden hos danske virksomheder.

- Jeg håber, at undersøgelsens tydelige konklusioner om, at prioritering af og investeringer i cybersikkerhed også har direkte positiv effekt på forretningen, gør det lettere at få ledelsens fokus på cybersikkerhed. Ledelsesfokus er afgørende, hvis virksomheden for alvor skal rykke på cybersikkerheden, og det kan måske lettere ske, når det ikke kun skal prioriteres som et forsvar mod de negative konsekvenser af cyberkriminalitet og -spionage, siger Morten Rosted Vang.

DI anbefaler medlemmer og andre at bruge det nye D-mærke, der kan bruges som dokumentation for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse.

- Er din virksomhed D-mærket, har I gjort, hvad man kan forvente, for at beskytte virksomheden mod cybertrusler.  Samtidig kan virksomheden vise kunder, leverandører og samarbejdspartnere, at I har styr på den digitale sikkerhed og på den måde udnytte den konkurrencefordel, som cybersikkerhedstiltag giver ifølge cyberbarometeret, siger faglederen.

Han påpeger, at virksomheder i sensommeren 2024 ser ind i en ny EU-regulering (NIS2), der stiller cybersikkerhedskrav til virksomheder i og leverandører til samfundskritisk infrastruktur.

- Det betyder, at en lang række virksomheder vil skulle sikre sig, at der er ekstra styr på cybersikkerheden, og det kan D-mærket også hjælpe med, siger Morten Rosted Vang.

Læs også: Få hjælp til at blive D-mærket - søg 50.000 kr. til rådgivning gennem SMV:Digital

Fakta

Om Industriens Fonds Cyberbarometer

Cyberbarometeret beror på en repræsentativ spørgeskemaundersøgelse, hvor primært CEOs fra 729 danske SMV’er, har givet deres besyv med.

Kun 8 procent har ikke indført nogen former for cybersikkerhedstiltag og blandt de, som har indført tiltag, oplever 56 pct. en eller flere konkurrencefordele af tiltaget.

Cyberbarometeret opererer med tre kategorier inden for konkurrencefordele: Effektivitet & nytænkning, tillid & bundlinje samt tilsvarende tre kategorier inden for cybersikkerhedstiltag: Teknik, forankring & styring og rutiner & træning. 

De fleste SMV’er har indført forskellige former for cybersikkerhedstiltag. 68 pct. har tiltag inden for alle tre kategorier. Virksomheder med en bred variation inden for tiltag oplever tilsvarende øgede konkurrencefordele inden for de tre kategorier af fordele.

Læs mere om Cyberbarometeret og få hele analysen

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Rosted Vang

Morten Rosted Vang

Fagleder, Digital ansvarlighed og cybersikkerhed

  • Direkte +45 3377 4707
  • Mobil +45 2291 5081
  • E-mail morv@di.dk

Relateret indhold