- Den dokumentationsmængde, som kommunen beder om ifm. en ansøgning om installation af solcelleanlæg, skeler jo ikke til, om du har et helt team af administrative medarbejdere til at ordne den slags, eller om du som ejerleder med to ansatte selv må finde tid til at gøre det uden for almindelig arbejdstid, siger Kim Haggren, vicedirektør i DI.

01.12.22 DIB Nyheder

Bøvl og byrder: SMV’ernes tilfredshed med kommunerne halter bagefter

En analyse fra Dansk Industri (DI) viser, at knap 40 procent af SMV’erne ikke er tilfredse med kommunernes erhvervsvenlighed.

De små og mellemstore virksomheder (SMV) er langt mindre tilfredse med kommunernes erhvervsvenlighed end de store virksomheder. Det fremgår af en analyse fra DI blandt mere end 7.000 virksomheder.

Ifølge vicedirektør Kim Haggren fra DI er forklaringen blandt andet, at SMV’erne mødes med præcis samme krav som de store virksomheder.

- En stor del af det handler om, at virksomhederne møder administrative byrder hos kommunerne, og de byrder rammer altså bare de mindre erhvervsdrivende særligt hårdt, siger Kim Haggren og tilføjer:

- Den dokumentationsmængde, som kommunen beder om ifm. en ansøgning om installation af solcelleanlæg, skeler jo ikke til, om du har et helt team af administrative medarbejdere til at ordne den slags, eller om du som ejerleder med to ansatte selv må finde tid til at gøre det uden for almindelig arbejdstid. 

Byrder fra Slotsholmen

Med til historien hører også, at en stor del af de adminstrative krav kommer fra Christiansborg.

- Der skal være mulighed for, at kommunerne kan gentænke de meget omfattende krav om registreringer og dokumentation, og give plads til, at nye idéer kan spire frem. Derfor bør der åbnes op for frikommuneforsøg på erhvervsområdet, så kommunerne kan blive frigjort fra statslig lovgivning på udvalgte områder i en forsøgsperiode, siger Kim Haggren. 

Han påpeger samtidig, at der også er stor mulighed for at kommunerne kan lære af hinanden. Det ses ved, at der i nogle kommunerne er langt større tilfredshed blandt SMV’erne end  i andre kommuner. Helt i top kommer Morsø kommune ifølge DI's analyse. 

 

De 10 mest SMV-venlige kommuner i 2022

Andel SMV’er, der erklærer sig tilfredse med kommunens erhvervsvenlighed

Morsø

85,3

Vejen

83,8

Ikast-Brande

83,3

Herning

83,3

Lemvig

77,8

Nordfyns

77,5

Odder

76,1

Esbjerg

76,1

Middelbart

74,2

Hedensted

72,9

Kilde: DI, Lokal Erhvervsvenlighed 2022.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kim Haggren

Kim Haggren

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3449
  • Mobil +45 2124 4608
  • E-mail kih@di.dk

Relateret indhold