Byggeri: Vi kan løbe tør for grus til grøn omstilling
Uklarheder om implementering af grøn omstilling skal ryddes af vejen. Der er brug for råstoffer nok, mens løsninger for energieffektivisering skal rulles ud.
Fra 2023 sættes der grænseværdier for visse nye bygningers CO2-aftryk, og grænsen sænkes frem mod 2029. Alle bygninger og flere processer vil efterhånden blive omfattet, og der vil sandsynligvis komme yderligere krav fra EU. DI Byggeri støtter op om de nye CO2-krav, men som med alt nyt rejser der sig mange spørgsmål om praktikken. For der er desværre fortsat en række uklarheder omkring implementeringen. Det skal vi, byggeriet og dets følgeerhverv, have løst sammen med politikere og myndigheder snarest.
Derudover er der også behov for fokus på de eksisterende bygninger, som skal energieffektiviseres. Vores bygninger står for omkring 40 procent af Danmarks energiforbrug, så det er fuldstændig oplagt, at vi sætter alle sejl til for at få rullet energieffektive løsninger ud i stor skala, hvor vi på en klog måde også indtænker samspillet med vores grønne energiforsyning. Vi vil gerne, at en kommende regering forpligter sig til at udarbejde en strategi for energieffektivisering.
Brug for råstofstrategi
Desuden vil den grønne omstilling i den grad kræve mange flere råstoffer end hidtil, da der skal anlægges energiøer, udbygges fjernvarme osv.
Men vi har en væsentlig udfordring. I Danmark er vi ved at løbe tør for adgangen til sand, sten og grus, som skal bruges i alle disse store projekter de kommende år. Derfor skal vi i Danmark have udarbejdet en råstofstrategi, så den grønne omstilling kan realiseres.
Læs andre DI-branchers anbefalinger til ny regering i magasin nedenfor:
DI Business 04 2022
KURS MOD USIKKERT 2023 – I januar indleder DI overenskomstforhandlinger i en krisesituation, der ikke er oplevet tidligere. Usikkerhed, høj inflation og økonomisk tilbageslag vil præge 2023, hvilket både erhvervsliv og ny regering skal håndtere.
Se hele magasinet