Lokalpolitikere spænder ben for grøn strøm til 33.000 husstande
Midt i en energikrise har godsejer Christian Berner fået blokeret et solcelleprojekt, der allerede til næste år kunne have leveret grøn strøm til 33.000 husstande.
Netop i disse dage banker prisen på strøm i vejret igen og sætter grå hår og panderynker i danskerne. Forklaringen er simpel. Efterspørgslen efter strøm er stor, udbuddet lille.
Ikke desto mindre har Syddjurs Kommune netop spændt ben for et lokalt solcelleprojekt, der kunne have leveret grøn strøm til 33.000 husstande.
- Det er megadumt. Det er dumt overfor klimaet og det er dumt overfor alle os, der har en tårnhøj elregning, siger godsejer Christian Berner, der i 2019 indledte dialog med kommunen om det oprindelige 161 hektar store solcelleprojekt, som nu er blevet kraftigt beskåret og har fået meget lange udsigter.
- Politikerne er ikke i stand til at se det store billede. Og mener man som politiker, at vi har en klima- og energikrise, så er det her altså topmålet af hykleri.
Grøn strøm til næste år
Det hele kunne ellers være så godt.
Godsejer Christian Berner, der ejer godset Clausholm, hvis smukke rammer også kan ses i det populære TV-program Bagedysten, indleder i 2019 dialog med Syddjurs kommune om etablere solcelleanlæg på 161 hektar konventional landbrugsjord. Efter lidt frem og tilbage justeres arealet til 144 hektar og på den baggrund indsendes en ansøgning.
Byrådet beslutter imidlertid at beskære den nordlige del af projektet, så det tilladte areal kommer ned på mindre end 100 hektar. Baggrunden for beskæringen af arealet er nabo- og naturhensyn.
Med beskæring af arealet er følger et stort problem. Nu er projektet nemlig ikke længere stort nok til at den strøm, som det kan levere, opfylder Energinets krav.
- Var vi kommet på Energinet kunne vi være oppe og køre i slutningen af 2023. Nu bliver det tidligst i 2027 eller 2028, siger Christian Berner.
Ifølge Christian Berner skal solcelleprojektet nok bliver til noget. Men det kommer til at gå væsentligt langsommere end nødvendigt og vil kunne levere væsentligt mindre strøm.
- Og det er vel at mærke fordi at politikerne ikke vil omgøre en dum beslutning, siger Christian Berner.
En grotesk sag
I Dansk Industri deler man Christian Berners frustration.
- Det er jo helt grotesk. Her har vi et godt projekt, der hurtigt vil kunne bidrage med grøn strøm. Og så sander projektet til på grund af politisk modstand, siger branchedirektør i DI Energi Troels Ranis og tilføjer:
- I en tid med energikrise og stort behov for grøn energi, så er der behov for at vise handlekraft og samarbejdsvilje på alle planer.
Oprindelig køreplan skal fastholdes
Byrådet i Syddjurs Kommune besluttede imidlertid den 30. november at vende tommelen ned for at omgøre deres beslutning og dermed øge mulighederne for at solcelleparken hurtigt kunne tilsluttes energinettet.
Blandt de som ikke ønskede at ændre i beslutningen var byrådsmedlem for Venstre Jørgen Ivar Bruus Mikkelsen. Han mener, at det er vigtigt at holde fast i den allerede besluttede køreplan for solcelleparker i kommunen.
- Der er lagt en køreplan, som folk skal kunne regne med, siger Jørgen Ivar Bruus Mikkelsen.
Han sætter samtidig spørgsmålstegn ved, om det nu kunne lade sig gøre at komme på plads med projektet, så den hurtige tilslutningen til Energinet rent faktisk kunne lade sig gøre.
- Der er en masse mellemregningerne, som han (Christian Berner, red.) springer over, siger han og henviser til, at der blandt andet også var behov for en ny høringsfase, som vil tage tid.
Røgslør over forkert beslutning
Christian Berner mener, at der er tale om ”røgslør”.
- De (politikerne, red.) stemte imod, fordi de vil fastholde den oprindelige beslutning. Hvorfor må guderne vide, siger han.
Christian Berner fortæller, at hans udviklere både kunne have nået at have udkast til lokalplan, kommuneplantillæg, afgrænsningsnotat med videre klar og koordineret indsatsen med Energinet, så projektet kunne være flyveklart til næste år.
- Det kan godt være, at hele solcelleanlægget ikke ville kunne komme ud på nettet med hele sin kapacitet inden årsskiftet 2023/2024 – men hovedparten ville, siger Christian Berner og tilføjer:
- Fakta er, at politikerne stadig ikke ved eller vil være ved, hvad de har taget hensyn til i deres politiske beskæring af projektet i første omgang.
Syddjurs kommune satser på solceller
Fra Syddjurs kommunes pressechef Ole Bjarke Nielsen lyder det, at kommunen arbejder med at planlægge i alt seks områder til solcelleanlæg - og at Sophie-Amalie projektet, som Christian Berner står bag, blot er ét af disse og behandles som nr. 5 i rækkefølgen.
Syddjurs Kommune forventer at igangsætte planlægningen for de sidste projekter i 2023. Helt aktuelt er to lokalplanforslag i offentlig høring og de to næste igangsættes inden for kort tid.
- Vi arbejder med en grundig borgerinvolvering samt hensyn til lokalområdet og det tager tid, skriver pressechefen og tilføjer:
- Med udpegningen af de seks solcelleprojekter forventes der planlagt mere end 500 hektar solcelleparker. Syddjurs Kommune har desuden modtaget henvendelser om etablering af yderligere 250 hektar. Med de planlagte seks solcelleprojekter vil kommunen i god tid nå målsætningen om, at 100% af elforbruget skal være leveret af grøn strøm i 2035.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.