Danmark er god til at tiltrække udlændinge. På billedet er det dejlige Ribe.

21.12.22 DIB Nyheder

Ny rekord: Over 300.000 udlændinge arbejder nu i Danmark

I dag er hver ottende lønmodtager i Danmark udlænding, hvor det for ti år siden kun var hver femtende, viser en ny analyse fra Dansk Industri

I oktober 2022 var der for første gang flere end 300.000 udenlandske lønmodtagere på det danske arbejdsmarked målt i fuldtidspersoner. Helt præcist var antallet 300.641 viser tal fra jobindsats.dk ifølge en analyse fra Dansk Industri (DI). Det er kun lidt over fem år siden, at antallet af udenlandske lønmodtagere rundede 200.000 for første gang.

- Siden finanskrisen har der været en markant udvikling i international arbejdskraft i Danmark. Antallet af udenlandske kolleger er mere end fordoblet i denne periode, og dermed har de stået for en stor og nødvendig del af den voksende arbejdsstyrke i Danmark, siger Steen Nielsen, vicedirektør i DI.

I gennemsnit har der været en vækst på 18.000 fuldtidspersoner om året i perioden fra oktober 2017 og frem til nu. Især i det seneste år har fremgangen været stor med en tilvækst på 32.000 fuldtidspersoner.

- Vi har i flere år haft et øget behov for kvalificeret arbejdskraft i Danmark, og derfor er det glædeligt, at vi har formået at tiltrække så mange dygtige kolleger fra udlandet. Uden dem var der mange opgaver, vi ikke have fået løst, og mange ordrer, vi var gået glip af, fortæller Steen Nielsen.

For ti år siden var det kun hver femtende lønmodtager i Danmark, der havde udenlandsk statsborgerskab. I dag er det hver ottende. I mange brancher er andelen dog meget højere, mens andelen til gengæld er lav i den offentlige sektor.

- Andelen af udenlandsk arbejdskraft er næsten tre gange så stor i det private som i det offentlige, hvor virksomhederne har vist sig attraktive for vores internationale kolleger, og det har altså stor betydning for vores vækst og velstand i Danmark, siger Steen Nielsen.

Han henviser til, at udlændinge sidste år bidrog med rekordhøje 211 mia. kroner til værdiskabelsen i Danmark.

- Så er der god grund til at tage godt imod hver eneste ny kollega fra udlandet, der træder ind på det danske arbejdsmarked, lyder det fra Steen Nielsen.

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold