Øverst fra venstre: Ejerleder Jeannie Heart Strømsborg fra Tandex, adm. direktør Michael Hoff-Møller fra Egon Olsen & Søn,  adm. direktør Jens Kofeod fra HYDRO-CON ELEVATOR og adm. direktør Lotte Bruun Jensen fra Osvald Jensen var blandt de mange deltagere ved DI's overenskomstmøder i oktober og november.

Foto: Thomas Arnbo
21.12.22 DIB Nyheder

OK23: Virksomheder bevidste om svære forhandlinger

DI's medlemsvirksomheder vil følge de kommende overenskomstforhandlinger tæt. De er helt opmærksomme på det uforudsigelige bagtæppe.

4. januar skydes forhandlinger om de næste års arbejdsvilkår i gang. Og det sker med afsæt i de mest usikre tider i mange år, hvor et opsving og rekord høj beskæftigelse er afløst af høj inflation, energikrise, forsyningskrise og økonomiske udfordringer.

Landets virksomheder er derfor ekstra interesserede i at følge med i forberedelserne til overenskomstforhandlingerne. Det har DI mærket tydeligt ved mange medlemsmøder rundt i landet, hvor en af DI’s chefforhandlere, viceadm. direktør Kim Graugaard, har beskrevet det specielle afsæt for forhandlingerne.  

Adm. direktør Peter Lanng Nielsen fra Keolis Danmark, der også er formand for DI Hovedstaden, har deltaget i flere af DI’s medlemsmøder. Han forklarer, at mange virksomheder efterspørger en ansvarlig overenskomst, der sikrer, at de bevarer deres konkurrenceevne.

– Jeg er ikke i tvivl om, at medlemmerne er meget bevidste om den særlige situation, vi er i. Og vi oplever, at begge parter er opmærksomme på det uforudsigelige bagtæppe, der forhandles ud fra. Det er nu, vi skal vise, at den danske model virker, så vi finder løsninger, som begge parter kan se sig selv i. Vi har respekt for, at vores modpart også er udfordret ud over det normale, siger Peter Lanng Nielsen.

Bus- og letbanevirksomheden Keolis Danmark har flere end 1.500 medarbejdere. Han henviser til, at DI’s chefforhandlere har gjort et stort forarbejde før forhandlingerne går i gang i januar, hvor man har forberedt flere scenarier.

Virksomheder under pres

Adm. direktør Henrik Hagens, Hagens Fjedre, der også er næstformand i DI Aalborg, deltog ved DI’s overenskomstmøde i byen. Han forudser, at det bliver intense forhandlinger om overenskomsten, præget af høje forventninger fra mange virksomheders medarbejdere.

– Jeg er ikke i tvivl om, at det bliver vanskelige forhandlinger, hvor virksomhederne vil være under et vist pres, fordi medarbejderne håber på høje lønstigninger. Derfor skal vi nok også indstille os på, at det ikke bliver en gratis omgang, siger Henrik Hagens.

Hagens Fjedre i Støvring har omkring 260 medarbejdere, der leverer fjedre til en bred vifte af brancher.

– Målet er at nå en aftale, hvor enderne mødes, så vi undgår en konflikt. En stor del af opgaven bliver derfor også, at få synliggjort de forbedringer overenskomsten kommer til at indeholde, tilføjer han.

Henrik Hagens forudser, at andre emner end den direkte løn også kan indgå i en ny overenskomst, hvor det bliver en opgave at skabe forståelse for værdien. Det kan eksempelvis være i forhold til pension og fritvalgsordning.

Læs også: DI-forhandlere: OK23 skal ramme et meget lille sweetspot

Jeg er ikke i tvivl om, at det bliver vanskelige forhandlinger, hvor virksomhederne vil være under et vist pres, fordi medarbejderne håber på høje lønstigninger. Derfor skal vi nok også indstille os på, at det ikke bliver en gratis omgang. Henrik Hagens, adm. direktør, Hagens Fjedre

Fleksibilitet vigtig

Adm. direktør Lotte Bruun Jensen fra Osvald Jensen A/S var i oktober med til et af DI’s møder. Hun forventer et usikkert 2023, hvor der er brug for stor fleksibilitet i virksomheden og hos medarbejderne.

– Vi lever i en noget forvirret verden lige for tiden, hvor det er super vigtigt for virksomheder og for medarbejdere at kunne agere agilt. Vi har derfor brug for at sikre fleksibilitet, hvor hele overenskomstforhandlingen ikke går op i løn, siger Lotte Bruun Jensen.

Den familieejede virksomhed i Brøndby har 20 ansatte, som blandt andet producerer tandhjul og gear.

– Og jeg mærker en forståelse for virksomhedens situation fra medarbejderne, hvor alle parter arbejder sammen på at løse udfordringerne. Alles privatøkonomi er naturligvis ramt af de højere priser, men det belaster jo også virksomheden. Hos os svarede stigningen i energipriserne i august nogenlunde til det månedlige overskud, vi ellers budgetterede med, siger Lotte Bruun Jensen.

Bekymret for økonomien

Tandplejevirksomheden Tandex i Allerød har 13 ansatte og har formået at holde produktionen af blandt andet tandbørster, tandtråd og tandstikkere i Danmark. Derfor er ejerleder Jeannie Heart Strømsborg ekstra opmærksom på de danske overenskomster i en tid præget af en usikker økonomisk udvikling. I de 25 år hun har været i virksomheden, har det ikke været så vanskeligt som nu.

– Jeg har ikke tidligere været så bekymret for økonomien, som jeg er i dag. Det skyldes, at der er mange ting i Danmark, som er ude af vores hænder. Stigende råvare- og energipriser, leveringsproblemer og corona har jeg været magtesløs over for, fortæller hun.

Også Danmarks eneste producent af elevatorer, HYDRO-CON ELEVATOR, er påvirket af eksterne faktorer, fortæller adm. direktør Jens Kofoed. Således betaler virksomheden nu 54 procent mere for råvarer fra leverandørerne, end før Ukrainekrisen.

– Og vi har desværre kun en ting at gøre i den situation, nemlig at sætte vores priser op over for kunderne, siger han og tilføjer:

– Samtidig begynder vi at se de første tegn på en afmatning. Vi sælger mange elevatorer til byggeriet, hvor vi godt kan mærke, at aktiviteten bremser op.

Virksomheden har 40 ansatte, hvor Jens Kofoed høre fra flere af dem, at de har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen på grund af de stigende priser.

Byggeriet bremser op

Hos Egon Olsen & Søn med 70 ansatte mærker adm. direktør Michael Hoff-Møller også, at aktiviteterne i byggebranchen er ved at bremse op præget af de stigende energi- og råvarepriser, inflation og højere renter. Det vil give nogle forskydninger i de opgaver, tømrerfirmaet får, og Michael Hoff-Møller håber ikke, det skaber et alt for hårdt pres for højere løn.

– Håndværkere er i dag godt betalt. Vi skal ikke have inflationen til at galoppere endnu hurtigere, end den allerede gør, siger han.

Michael Hoff-Møller håber samtidig, at forbedringer i en overenskomst bliver nemmere at kommunikere. Eksempelvis har det været vanskeligt at forklare gevinsten ved fritvalgsordningen, der siden 2007 har været en del af aftalerne.

– Hos os var det vanskeligt at få kommunikeret den gevinst ud til medarbejderne, så de accepterede den fuldt ud. Det betød desværre, at jeg ikke kunne holde den almindelige løn i ro, fortæller han.

Byggeriet er for første gang en del af DI’s overenskomstforhandlinger efter sammenlægningen af Dansk Industri og Dansk Byggeri i august 2020.

Følg overenskomstforhandlingerne hos DI

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold