07.12.22 DIB Nyheder

Uheldig cocktail giver flere konkurser og tabte jobs

Antallet af konkurser og deraf følgende tabte job er i stigning. Uheldig cocktail sætter virksomheder i økonomisk klemme, siger DI.

November bød på 271 konkurser blandt aktive selskaber i Danmark, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Der er en klart stigende tendens i antallet af konkurser og jobs der går tabt deraf. Vi ser et stigende antal konkurser på tværs af brancher, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Han påpeger, at mange virksomheder er fanget i et uheldigt krydsfelt mellem stærkt stigende omkostninger, svækkede afsætningsmuligheder og et gældsmæssigt efterslæb fra coronakrisen. 

- Virksomhederne har tilbagebetalt coronalån for mange milliarder kroner. Men det er ikke alle, der har haft økonomien til at indfri deres lån inden for fristen. Virksomhedernes budgetter er sat under pres af blandt andet stigende udgifterne til energi, råvarer og renter, siger Allan Sørensen.

Virksomhederne har tilbagebetalt coronalån for 24 milliarder kroner i løbet af 2022. Der er lavet ordninger om tilbagebetalinger for 3,8 milliarder kroner, mens der er udestår lån for yderligere 1,5 milliarder kroner.

- Konkurserne vil også i den kommende tid ligge på et højt niveau. Virksomheder står med store udgifter på den ene side, og udsigten til en svækket efterspørgsel på den anden side. Det er en uheldig cocktail som sætter nogle virksomheder i en økonomisk klemme, siger Allan Sørensen.

Læs også: DI’s prognose: Forude venter nedturen

 

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold