08.02.22 DIB Nyheder

2021 var et fantastisk år for dansk eksport

Den samlede danske eksport af varer og tjenester udgjorde 1.479 mia. kr. i 2021, hvilket er en stigning på 16 procent i forhold til 2020, viser tal fra Danmarks Statistik.

- 2021 sluttede af med et lille fald på 2,1 procent i december, men det ændrer ikke på, at det var et fantastisk år for dansk eksport. Eksporten steg til langt over 1.400 mia. kr. for første gang nogensinde, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Danske virksomheder eksporterede sidste år varer og tjenester for 4 mia. kr. i døgnet hele året rundt. Det er ganske imponerende, siger Allan Sørensen.

- Tilbagegangen i december kan skyldes, at mange virksomheder mangler både medarbejdere og materialer. Høje smittetal og restriktioner kan også have skræmt kunderne væk i rejse- og turisterhvervet, siger Allan Sørensen.

Vareeksporten steg i 2021 med 15 procent, mens tjenesteeksporten gik frem med 16 procent.

- Den øgede tjenesteeksport i 2021 skyldes især priseffekter. Stigende fragtrater har givet et markant løft i eksportindtægterne fra søtransport. Eksportindtægterne fra flytransport og turister er fortsat langt under niveauet fra før corona, siger Allan Sørensen.

- Væksten i udlandet er aftagende, men der stadig tale om gunstige forhold for dansk eksport. Mangel på arbejdskraft og materialer er de største udfordringer, som kan spænde ben for nogle eksportordrer. For tjenesteeksporten, som eksempelvis flyrejser og turisme, er det høje smittetal og restriktioner, der giver udfordringer her i vintermånederne, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold