NASA astronauten Jessica Meir på den internationale rumstation. Hun var den første kvinde til at deltage i ESA’s undergrunds astronaut træningsprogram i 2016.

Foto: NASA
14.02.22 DIB Nyheder

8 danske kvinder og 13 mænd kan blive astronauter

145 danskere har søgt stilling som astronauter i den europæiske rumfartsorganisation ESA. 21 af dem er videre til anden runde. DI glæder sig især over, at 8 af dem er kvinder.

Den europæiske rumfartsorganisation ESA har modtaget i alt 22.523 ansøgninger fra hele Europa til astronautstillinger. Af dem er 145 kommet fra Danmark.

Nu har ESA været igennem alle ansøgningerne, og Danmark har stadig 21 kandidater tilbage. 8 danske kvinder og 13 mænd kan altså fortsat ende med at blive astronauter i ESA, som ser ind i, at der bliver flere opsendelsesmuligheder. De vil derfor med jævnlige – kortere - mellemrum indkalde nye astronauter. 

- Det er rigtig flotte tal. Det er sværere at få en kamel gennem et nåleøje end at komme i betragtning til disse stillinger, så det er et stærkt dansk ansøgerfelt, siger Bjarke Lind, konstitueret chef for kompetencer viden og mangfoldighed i DI.

Han glæder sig især over, at 38 procent af de tilbageværende kandidater er kvinder.

- Der er meget stort behov for flere kvindelige rollemodeller indenfor rumforskningen, og ender vi med en dansk kvindelig astronaut kan det betyde enormt meget for muligheden for at tiltrække kvinder til de tekniske og naturfaglige fag, siger Bjarke Lind.

Han sender samtidig en kærlig hilsen Andreas Mogensen, den foreløbig eneste dansker, der har været i rummet.

- Hans store indsats og åbne tilgang til kommunikation har sandsynligvis tændt rumdrømmene hos rigtig mange unge danskere af begge køn. Men får vi også en kvinde i rummet er der håb om, at endnu flere piger og kvinder vil opsøge teknik- og naturvidenskab, siger Bjarke Lind.

 Læs også: Der mangler kvinder i rummet

Richard B. Larsen

Richard B. Larsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3324
  • Mobil +45 4064 8929
  • E-mail rbl@di.dk

Relateret indhold