Mængden af data vokser konstant. I 2025 forventer EU, at der bliver generet over fem gange så mange data som i 2018. Det giver et uudnyttet potentiale, hvor 80 procent af industridata aldrig bliver brugt.

Foto: Getty Images
23.02.22 DIB Nyheder

DI: Godt nyt, at EU vil bane vej for lettere brug af data

EU’s nye forslag til anvendelse og ejerskab over industriel data skaber klarhed for virksomheder. Det styrker muligheden for at bruge data til gavn for konkurrenceevnen, mener DI.

Hvordan er betingelserne for at bruge de utroligt mængder industriel data, som erhvervslivet skaber hver eneste dag? Det spørgsmål skaber løbende en betydelig debat, hvor EU nu er klar med et udspil, der fastlægger rammer og vilkår.

EU Kommissionen har således tirsdag præsenteret deres forslag til den såkaldte dataforordning. Og det er godt nyt, mener Dansk Industri.

EU har tirsdag præsenteret deres forslag til en dataforordning, der fastlægger rammer og betingelser for blandt andet virksomheders brug af data.

- Anvendelsen af data rummer kæmpestort potentiale for virksomhederne, og med de nye regler fra EU er der skabt mere klarhed over, hvilke regler der gælder, og det er vi superglade for. For virksomhederne betyder det, at de kan tage de nye muligheder bedre i brug, siger branchedirektør Rikke Hougaard Zeeberg, DI Digital.

Ifølge EU Kommissionen er målet at sikre en retfærdig og innovativ dataøkonomi, der blandt andet åbner muligheder for datadrevne virksomheder og gør data tilgængelig for alle. EU Kommissær Margrethe Vestager, der har ansvaret for fremme digitalisering i Europa, begrunder udspillet med behovet for at give forbrugere og virksomheder endnu mere kontrol over, hvad der sker med deres data, og præcisere, hvem der kan få adgang til disse data og på hvilke betingelser.

- Dette er et centralt digitalt princip, som vil bidrage til at skabe en solid og retfærdig datadrevet økonomi og bane vejen for den digitale omstilling frem mod 2030, siger Margrethe Vestager.

Mængden af data vokser konstant. I 2025 forventer EU, at der bliver generet over fem gange så mange data som i 2018. Det giver et uudnyttet potentiale, hvor 80 procent af industridata aldrig bliver brugt.

EU-Kommissionen vurderer samtidig, at større anvendelse af data i industrien kan få EU’s samlede økonomi til at vokse med 3,4 procent i BNP i 2025.

Læs mere om EU’s udspil her.

Hvis vi i Danmark kan lægge os i spidsen og tage disse muligheder i anvendelse, har vi alle forudsætninger for at fremme vores konkurrenceevne, den grønne omstilling og ikke mindst skabe øget vækst. Rikke Hougaard Zeberg, Branchedirektør

Mere præcise færdselsregler

Med de nye regler bliver det ifølge DI’s branchedirektør f.eks. lettere for virksomhederne at bruge data fra sensorer, som styrer varmeforbruget eller overvåger produktionsapparatet.

Hidtil har der været stor uklarhed om, hvem der ejer disse data, og hvordan de kan anvendes. Med forslaget til dataforordningen kommer der nu mere præcise færdselsregler for, hvordan virksomheder kan indgå aftaler med hinanden om data. Det støtter DI op om, for en europæisk dataøkonomi vil give endnu bedre grobund for innovation og skabe vækst og kan endda fremme den grønne omstilling. 

Danmark - og resten af EU - halter bagefter USA og de asiatiske lande med at udnytte viden fra data til nye produkter og services.

Fremmer konkurrenceevne

- Det er meget vigtigt, at danske virksomheder bliver bedre til at anvende data. Hvis vi i Danmark kan lægge os i spidsen og tage disse muligheder i anvendelse, har vi alle forudsætninger for at fremme vores konkurrenceevne, den grønne omstilling og ikke mindst skabe øget vækst, siger Rikke Hougaard Zeberg.

DI vil i de kommende forhandlinger dog holde øje med, at reglerne ikke bliver for restriktive.

- Vi kan godt være bekymret for, at reglerne ender med at blive for stramme og dermed begrænser virksomhedernes muligheder for at skabe nye innovative forretningsmodeller. Samtidig er det vigtigt, at holde den rette balance med, hvad virksomhederne selv kan aftale indbyrdes, og hvad der skal bestemmes af lovgivning – udgangspunktet må stadig være aftalefriheden, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Rikke Hougaard Zeberg

Rikke Hougaard Zeberg

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3173
  • Mobil +45 2084 0194
  • E-mail riz@di.dk

Relateret indhold