Et 360-graders kamera monteret på en sikkerhedshjelm optager alle bygningsdetaljer under regelmæssige besøg på byggepladsen. Buildots' software bruger fotomaterialet til at generere en dynamisk digital tvilling af byggeriet, som sammenlignes med de digitale bygningsmodeller (BIM).

Foto: Buildots/PR
15.02.22 DIB Nyheder

NCC Finland bygger MTV-hovedkvarter med kunstig intelligens

Mediehuset MTV flytter med årets udgang i nyt hovedkvarter. NCC Finland har bygget det med hjælp fra kunstig intelligens udviklet af bygge- og anlægsteknologivirksomheden Buildots.

Ligesom mange andre brancher er den danske byggesektor i fuld gang med at forsøge at høste fordelene ved den øgede digitalisering. Det gælder også for den nordiske byggevirksomhed NCC, som er på jagt efter nye smarte digitale løsninger til at understøtte sin igangværende digitaliseringsstrategi.

NCC i Finland har som den første virksomhed i Norden afprøvet en ny digital løsning i den indendørs byggefase af to bygninger; en 8.000 kvm boligbygning og en 9.000 kvm kontorbygning i Vallila, som ved årets udgang bliver det nye hovedkvarter for mediehuset MTV.

Løsningen, der er udviklet af bygge- og anlægsteknologivirksomheden Buildots, bruger et 360-graders kamera monteret på en hjelm, kunstig intelligens og digitale tvillinger til at give byggeledelsen et samlet overblik over byggeriets fremskridt og status.

- Med løsningen kan vi holde vores kunder meget bedre opdateret om byggeriets fremskridt. Samtidig understøtter det vores digitaliseringsstrategi for byggepladser, hvor vi søger helt nye måder at arbejde på, siger Jari Valo, chef for strategi og projektsupport hos NCC i Finland.

Læs også: 102-årig har fået digital åbenbaring

Beæret leverandør

Normalt er byggebranchen afhængig af tidskrævende manuel sporing af de mange elementer i byggeriet og selvrapportering fra de forskellige faggrupper. I stedet giver den nye digitale løsning NCC mulighed for at opstille langt mere realistiske mål for byggeriet, hvor de hele tiden kan måle fremskridtene. Alt er baseret på data i realtid - og en enkelt datakilde betyder også, at NCC kan holde styr på alt udestående arbejde uden risiko for, at noget falder mellem to stole.

- NCC forstår styrken ved teknologi i byggebranchen, så vi er beærede over, at en så respekteret virksomhed har valgt at afprøve vores digitale løsning, siger Roy Danon, medstifter og CEO for Buildots.

Buildots har rejst mere end 40 millioner euro til finansiering af sine ekspansionsplaner og forventer, at samarbejdet med NCC i Finland vil bane vejen for fortsat ekspansion i hele Norden.

 - Vi er overbeviste om, at de samlede erfaringer fra pilotprojekterne med NCC i Finland vil styrke vores ekspansion i resten af Norden, siger Roy Danon.

Læs også: DI Blockchaiprojekt skal komme alle til gode

Byggebranchen tager digitale tigerspring

I DI Byggeri ser souschef Elly Kjems Hove projektet som et eksempel på de digitale tigerspring, byggeriet skal tage i disse år.

- Byggebranchen har haft flere år med udfordringer på produktivitetsforbedringerne. Digitalisering, robotter og anden ny teknologi giver virkelig gode muligheder for at løfte hele branchen. Der er et kæmpe potentiale ved at bruge digitale bygningsmodeller og kunstig intelligens i byggeriet. Byggeprocesserne kan optimeres, og mange fejl kan tages i opløbet. Også driftsfasen kan gøres mere effektiv, når vi har realtidsdata for, hvordan bygninger performer og bruges. siger Elly Kjems Hove.

DI Byggeri er på vej med et udvalg til gavn for videndeling blandt medlemmer, der skal hjælpe digitaliserede og automatiserede arbejdsgange på vej. Desuden afholder branchen et månedligt webinar ”Virtuel torsdag” med fokus på ny teknologi, bæredygtighed og digitalisering i byggeriet.

- Og så vil jeg også gerne fremhæve ”Byggeriets blockhains”, hvor vi med seks pionerprojekter afprøver blockchain teknologiens potentiale. Blandt andet i form af deling af bæredygtigt materiel efter ”GoMore-modellen,” siger Elly Kjems Hove.

Læs også: Del de dyre og grønne gravemaskiner

Søren Cajus

Søren Cajus

Chef for Dansk Byggeindustri

  • Direkte +45 3377 3913
  • Mobil +45 2851 1969
  • E-mail scp@di.dk

Relateret indhold