28.03.22 DIB Nyheder

DI: Aldrig før er så mange udlændinge kommet til Danmark for at arbejde

Sidste år blev der givet over 40.000 opholdstilladelser til udlændinge, som kom til Danmark for at arbejde. Og der er brug for dem, mener DI.

I 2021 blev der givet 40.295 opholdstilladelser til udlændinge, som kom til Danmark for at arbejde. Det er det højeste antal nogensinde og 13.000 flere end i det coronaprægede år 2020.

- Der har været voldsomt gang i arbejdsmarkedet i de senere år, og vi har sat den ene jobrekord efter den anden. Derfor har der også været et stigende behov for flere udenlandske medarbejdere for at holde produktionen i gang, siger Steen Nielsen, arbejdsmarkedspolitisk chef i DI.

En del af forklaringen på de mange nye opholdstilladelser er, at arbejdsmarkedet har indhentet noget af det forsømte efter coronakrisen. Hvis man tager gennemsnittet af opholdstilladelser til arbejde i 2020 og 2021, er niveauet nogenlunde det samme som i 2019. Samlet set har antallet af udenlandske medarbejdere aldrig været højere end nu.

- Virksomhederne står i en vanskelig situation med mangel på medarbejdere og mange ledige stillinger. Mange virksomheder har vanskeligt ved at opfylde kundernes ønsker, fordi de ikke har folk til at løse opgaverne. Hvis ikke virksomhederne havde ansat de mange udenlandske medarbejdere, havde udfordringerne været endnu større, siger Steen Nielsen.

I  2022 vil antallet af opholdstilladelser blive påvirket af de ukrainske flygtninge, der i de fleste tilfælde må forventes at få ophold via den nye særlov.

- Der kommer mange ukrainske flygtninge til Danmark lige nu. Vi skal først og fremmest hjælpe dem med at komme i sikkerhed for krigen, og dernæst skal de have mulighed for at arbejde, hvis de kan og vil. Derfor er det vigtigt, at alle de praktiske spørgsmål om opholdstilladelse, cpr-nummer, skattekort og bankkonto bliver løst hurtigt og smidigt, siger Steen Nielsen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold