DI: Fast, lavere beløbsgrænse letter adgang til arbejdskraft
Økonomiske vismænd foreslår permanent, lavere beløbsgrænse for arbejdskraft fra andre lande. Det vil styrke virksomhederne, mener DI.
En lavere beløbsgrænse for international arbejdskraft vil styrke virksomheders produktivitet – hvis den bliver permanent. Sådan lyder det fra de økonomiske vismænd i Det Økonomiske Råd (DØR), i en ny rapport tirsdag, hvor de stiller skarp på netop virksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne.
Her støtter økonomerne det politiske flertal bag et forslag fra januar om at give virksomhederne lettere adgang til at hente internationale medarbejdere til Danmark ved i en to-årig periode at sænke bundgrænsen for lønninger, beløbsgrænsen, der i dag er på 448.000 kr. til 375.000 kr.
Overvismand Carl-Johan Dalgaard påpeger, at en lavere beløbsgrænse i den nuværende situation med generel mangel på medarbejdere har kortsigtede fordele.
- Men den primære gevinst er i virkeligheden en styrkelse af produktiviteten. Og siden der næppe vil være en varig og mærkbar fordelingsvirkning af en lavere beløbsgrænse, er det vores anbefaling, at lempelsen gøres permanent, så man varigt kan høste produktivitetsgevinsten, siger han i en pressemeddelelse.
Læs også: Kæmpede i måneder for at ansætte international specialist
DI: Skaber større sikkerhed
Vismændene har tidligere foreslået en lavere beløbsgrænse. Med justeringen til at grænsen skal sænkes permanent giver det ekstra god mening, forklarer vicedirektør i Dansk Industri, Steen Nielsen.
- En permanent nedsættelse af beløbsgrænsen vil modsat en midlertidig nedsættelse af ordningen også skabe større sikkerhed for de virksomheder og internationale medarbejdere, der vælger at komme til Danmark og arbejde, siger han.
Dansk Industri har længe foreslået, at beløbsgrænsen sættes ned.
- Det danske arbejdsmarked har akut brug for mere arbejdskraft. Her mener vi, at den internationale arbejdskraft er afgørende for virksomhederne og deres mulighed for at holde produktionen i gang. Derfor hilser vi anbefalingen fra DØR velkommen, da den i højere grad vil sikre virksomhederne adgang til international arbejdskraft, siger Steen Nielsen.
Læs også: Vismænd vil lette adgang til udenlandsk arbejdskraft
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.