04.03.22 DIB Nyheder

DI: Luftfarten er stadig hårdt ramt af pandemien – politiske initiativer nødvendige

Passagertallet stadig ramt af covid-19, og krigen i Ukraine øger formentlig krisen i luftfarten yderligere, mener DI.

Luftfarten oplevede i 2021 en nedgang i passagertallet på 67,6 procent i forhold til det seneste normal-år 2019, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er en lille fremgang i forhold til året før, men det ændrer ikke på, at luftfarten står over for enorme udfordringer, mener DI.

- Luftfartsselskaber og lufthavne er ekstremt hårdt ramt af pandemien. Sidste år var der halvt så mange flyafgange fra danske lufthavne som i 2019. Alligevel havde flyselskaberne svært ved at fylde flyene op. Det er selvsagt en kæmpe udfordring for selskaberne, som mangler indtjening. Der er behov for nye politiske initiativer, for at hjælpe branchen på benene igen, siger Karsten Lauritzen, branchedirektør i DI Transport.

Tendensen er fortsat ind i 2022. I januar er passagertallet (2022 i forhold til 2019) på knap 42 procent, mens antallet af flyafgange er på ca. 59 procent.

- Desværre er rejselysten blevet svækket igen i de seneste par uger af krigen i Ukraine. Når der er usikkerhed, sætter det sig direkte i bestillingerne af rejser. Her og nu ser det ud til, at det mest holder gæster fra for eksempel Nordamerika tilbage, men alt afhængig af hvordan krigen udvikler sig, kan det desværre godt dæmpe den generelle rejselyst, siger Karsten Lauritzen.

- Det har været en tung start på 2022. Men smitten med coronavirus er aftagende, og restriktionerne er ved at blive ophævet, så det giver os et håb om, at tingene er ved at rette sig. I bedste fald får vi en sommer, hvor passagertallet er på 75-80 procent af 2019, siger Karsten Lauritzen.

- Det er kun luftfragten, som har haft et fornuftigt aktivitetsniveau. Det skyldes, at pandemien har skabt en øget efterspørgsel på mange varer, og det har ført til stigende fragtrater, siger Karsten Lauritzen.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Karsten Lauritzen

Karsten Lauritzen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3475
  • Mobil +45 5218 5980
  • E-mail kal@di.dk

Relateret indhold