Karen Donfried,  Assistant Secretary i USA’s Udenrigsministerium med ansvaret for Europa, Ukraine og Rusland.  takkede de danske virksomheder for deres engagement i at bidrage til det internationale pres på Putin,

Foto: Michael Stub
30.03.22 DIB Nyheder

DI til USA’s udenrigsministerium: Rusland har vendt ryggen til alle regler

Det er svært på både kort og lang sigt at se en vej tilbage til noget, der ligner normal handel med Rusland, lød budskabet fra DI og en række virksomheder ved rundbordssamtale med Karen Donfried, Assistant Secretary i USA’s Udenrigsministerium med ansvaret for Europa, Ukraine og Rusland.

”Vi må se i øjnene, at forsøget på at integrere Rusland i verdensøkonomien har slået fejl”.

Sådan sagde DI’s viceadm. direktør, Thomas Bustrup ved indledningen til en rundbordssamtale med Karen Donfried, Assistant Secretary i USA’s Udenrigsministerium, hvor otte af Danmarks største virksomheder med stærke handelsforbindelser til USA og Rusland deltog.

Emnet for samtalen var krigen i Ukraine og danske virksomheders engagementer i Rusland. Thomas Bustrup påpegede risikoen for, at danske virksomheder, der forlader landet, efterlader ”state of the art” produktionsudstyr, der vil kunne bidrage til at gøre landets oligarker endnu rigere, end de er i forvejen.

- Danske virksomheder har haft et stort engagement i Rusland. De har set store forretningsmuligheder og har samtidig reageret på politiske ønsker om at gå mod øst og integrere Rusland i den globale økonomi. Men Putin har med invasionen af Ukraine vendt ryggen til den regelbaserede verdensorden, og det er svært at se, hvordan vi kan vende tilbage til et meningsfuldt samarbejde med Rusland i både nær og langsigtet fremtid, sagde Thomas Bustrup.

Læs også: Vil du donere til Ukraine – få gratis certifikater fra DI’s handelskammer

Tæt koordination mellem EU og USA

Karen Donfried takkede de danske virksomheder for deres engagement i at bidrage til det internationale pres på Putin, mens de fremmødte virksomheder alle meldte om, at udsigterne på det russiske marked ser ualmindeligt sorte ud i mange år frem. De er i gang med at trække sig fra markedet, men eksisterende kontrakter kan være svære at komme ud af, uden at det medfører store erstatningskrav fra både globale og russiske kunder. Og produktionsanlæg i Rusland er ikke lige sådan at komme af med, andet end måske at overdrage dem til medarbejderne.

- Det er disse mange dilemmaer, som virksomhederne skal navigere i, siger Thomas Bustrup, som desuden hæftede sig ved, at der har været en meget tæt koordination mellem EU og USA i forhold til, hvordan der skal svares igen på Putins aggression.

- Midt i en sort tid har det været opløftende at se, hvor tæt EU og USA har samarbejdet om at sikre en fælles tilgang til sanktioner overfor Rusland, siger Thomas Bustrup.

Læs også: ”Jeg vil hellere arbejde end sidde derhjemme og græde”

Grønt gennembrud i USA

På mødet var der også lejlighed til at drøfte de mange muligheder der er på det amerikanske marked indenfor vedvarende energi, energieffektivisering og bæredygtige løsninger.

- USA er som bekendt Danmarks vigtigste eksportmarked. Derfor håber jeg også på, at det tætte og tillidsfulde samarbejde, vi har set mellem EU og USA i forhold til sanktioner mod Rusland, kan bruges på andre områder. Vi står overfor et grønt gennembrud i USA og her er det vigtigt, at vi får nedbrudt alle de barrierer, der måtte være for, at danske virksomheder kan komme ind på det amerikanske marked med deres energieffektive og grønne løsninger, siger Thomas Bustrup.  

Læs også: ”Hvis vi sidder på hænderne, hvem skaber så omstillingen?”

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Bay Kirkegaard

Peter Bay Kirkegaard

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4685
  • Mobil +45 2311 9479
  • E-mail pbki@di.dk

Relateret indhold